Societat

salut

medicació

Alerta per l'alta medicació dels discapacitats

Un 84% de les persones amb discapacitat intel·lectual prenen més de quatre fàrmacs al dia

Un estudi adverteix de l'abús de la prescripció de psicofàrmacs com a sistema de control

Una falta important d'informació de cada cas, la prescripció de tractament mèdic i de teràpia sense una bona diagnosi prèvia i una alarmant sobremedicació són les conclusions d'un estudi sobre la salut de les persones amb discapacitat intel·lectual . L'estudi Pomona, elaborat pel grup de recerca Cibersam de Pere Mata de la Fundació Villablanca i Sant Joan de Déu, evidencia que un 84% de les persones amb discapacitat intel·lectual prenen medicació diària, amb una mitjana de quatre fàrmacs. Un 19% prenen set medicaments o més.

“Som conscients de la polimedicació de la tercera edat, però també està disparada en el cas de joves amb discapacitat intel·lectual”, va advertir el coordinador de l'estudi, Rafael Martínez, en una jornada organitzada ahir a Barcelona per Dincat , que aplega 300 entitats socials. El psiquiatre Ramon Novell, cap del servei de discapacitat intel·lectual de l'Institut d'Assistència Sanitària de Salt, va plantejar la necessitat de millorar la formació dels professionals de Salut per atendre les persones amb discapacitat intel·lectual, i un dels temes que va subratllar és que sovint els trastorns de conducta tenen molts motius, però que, “sense anar més enllà per entendre'ls, es busca una solució per controlar-los”. I és aquí quan, tal com diu també l'estudi en el qual han participat 953 persones de tot l'Estat, es fa un abús dels psicofàrmacs, fins al punt que set de cada deu afectats prenen psicofàrmacs sense la revisió adequada.

A més que un 84% prenen medicació diària, la investigació detalla que, d'aquests, un 86% prenen psicofàrmacs cada dia, tot i que n'hi ha un 65% que no tenen un diagnòstic clar. Martínez va indicar que han trobat casos en què es recepten anticonvulsius per a problemes de conducta.

LA XIFRA

61
per cent
dels casos investigats a Pomona no se sap l'origen de la discapacitat perquè no s'ha estudiat.

“Dirigeix-te a mi”, diuen als metges

Arran de l'evidència de la desigualtat en la salut entre la població general i les persones amb discapacitat intel·lectual, Dincat ha elaborat un decàleg amb les deu pautes que haurien de seguir els professionals de la salut quan atenen una persona amb discapacitat. El decàleg s'ha editat en format pòster i de butxaca per facilitar-ne la comprensió i dóna uns missatges molts clars que recullen les peticions dels afectats [vegeu gràfic]. Comença amb “procura que el meu temps d'espera sigui breu” i segueix amb qüestions de comportament, com ara “dirigeix-te a mi encara que vingui acompanyat” i “adapta el teu llenguatge a la meva capacitat de comprensió”.

La presidenta de Dincat, Rosa Cadenes, va recordar que la convenció de l'ONU recull el dret a la salut i que “la missió de Dincat és vetllar per la defensa i l'exercici ple dels drets i la promoció de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia