Societat

Els grups de l'oposició, escèptics amb la fusió de l'IMAC i l'Institut de Museus

La proposta de reestructuració de l'Institut Municipal d'Acció Cultural (IMAC) i l'Institut Municipal de Museus de Reus (IMMR), presentada dilluns pel govern municipal, ha de rebre el vistiplau, d'almenys, un dels grups grans de l'oposició per tirar endavant. Consultats per Reusdigital.cat, els partits es mostren escèptics respecte a la proposta, tot i que estan oberts a rebre informació per acabar de decidir el seu vot. Només Ciutadans es mostra clarament en contra del projecte. A la vegada, Reusdigital.cat ha pogut confirmar que Hisenda va enviar una carta a l'Ajuntament de Reus, el 12 de juliol passat, per demanar la dissolució de l'IMAC pel tancament negatiu dels dos darrers exercicis. Fonts municipals asseguren, però, que això no ha condicionat una proposta que es venia treballant amb anterioritat.

L'únic grup de l'oposició amb el qual el govern havia parlat de la reestructuració de l'àera de Cultura és la CUP, en el marc de les converses per negociar les ordenances i el pressupost, que finalment van fracassar. "És aviat per fixar un posicionament de blanc o negre, l'altre dia ens van fer una explicació tècnica que no té a veure amb canvis en la cultura, sinó més bé en l'organització interna", assegura la regidora de la CUP, Mariona Quadrada. Amb tot, la caupire assegura que "si les reformes serveixen per ser més transparents i per optimitzar els recursos, ho veiem bé". Per tant, la CUP podria ser el suport del govern per aprovar els canvis.

Quadrada, però, ha volgut deixar clar que el seu partit, per principis, està en contra de l'estructura gerencial: "ens han d'explicar perquè s'han de contractar dues persones més". "Nosaltres apostem per la internalització, a l'IMAC hi ha treballadors de la casa que són molt capaços", ha indicat la regidora, qui en canvi sí veu bé que "s'endreci" el catàleg de llocs de treball. "També s'hauria de concretar què vol dir la polivalència que demanaran a alguns treballadors", ha ressaltat Quadrada. El seu grup no fixarà un posicionament definitiu fins que es faci una comissió informativa amb els grups municipals.

Rebuig de Ciutadans

El posicionament de C'S és més contundent que el de la CUP. En declaracions a Reusdigital.cat, la regidora Pepa Labrador s'ha qüestionat la idoneïtat de finançar l'IMAC, un organisme que "només es dedica a festes i festivals". El partit reclama que es faci un estudi per veure la viabilitat d'internalitzar aquestes competències i que puguin passar als departaments de Cultura o de Promoció Econòmica, i considera inviable per les arques de l'Ajuntament que "es destinin 750.000 euros" a pagar sous i l'estructura de l'IMAC. Per tant, "no hi estem d'acord amb aquesta proposta", en paraules de Labrador.

Des del partit taronja ressalten que aquest organisme s'ha convertit durant anys en un espai de col·locació de persones afins a uns interessos polítics i que a hores d'ara hi ha una plantilla "inflada", que "podria servir a altres departaments de l'Ajuntament que tenen més necessitats". Pel que fa a l'IMMR, Labrador ha subratllat que l'important és promocionar el patrimoni museístic: "tenim museus decimonònics i la gent no hi va", ha conclòs.

El PSC mostra dubtes i el PP reclama més informació

El portaveu socialista, Andreu Martín, assegura no haver rebut encara tota la informació al respecte de la fusió però que amb la informació publicada i donada en la reunió de dilluns al vespre, "tenim certs dubtes de si això que es proposa i el nomenament de dos nous càrrecs singificarà una millora en l'acció cultural". "Nosaltres tenim les nostres reserves, si està justificat dos nous sous", ha reiterat Martín. Els socialistes sempre han estat molt crítics amb la gestió cultural de l'alcalde, Carles Pellicer, durant els darrers anys.

Pel que fa al portaveu del PP, Sebastià Domènech, s'ha queixat que "no estàvem informats abans de la reunió i l'anunci de dilluns i que encara no hem pres cap decisió". "Hagués estat més lògic presentar la proposta quan ja hi havia consens per aprovar-la amb majoria al plenari", afirma Domènech, qui reclama més informació al govern. Amb tot, els vots a favor en solitari del PP no servirien per aprovar la reestructuració. Almenys, es necessitari el suport d'algun dels altres tres grups de l'oposició.

Hisenda reclama el tancament de l'IMAC pel dèficit econòmic

Fonts municipals han explicat a Reusdigital.cat que la reestructuració de l'àrea de Cultura es venia treballant des de fa gairebé un any i que les decisions preses no tenen res a veure amb la petició d'Hisenda, feta en una carta, de dissoldre l'IMAC per les pèrdues acumulades els dos darrers exercicis. Amb tot, el govern era conscient que la LRSAL (la nova llei de les administracions públiques aprovada pel PP) no permet que empreses municipals o organismes autònoms públics acumulin dèficit any rere any.

Com que l'IMAC ha estat gairebé sempre deficitari, Hisenda va enviar la carta a l'Ajuntament de Reus, i segons ha pogut confirmar Reusdigital.cat, aquest va contestar, en una altra missiva del 12 d'agost, que ja treballava en el projecte de fusió amb l'Institut Municipal de Museus de Reus (IMMR). Mesos després, la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha presentat aquesta proposta.

La notícia completa a Reus Digital


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona