Societat

Pagesia

Marxa per la dignitat del camp català per tot el país

Unió de Pagesos torna a treure els tractors al carrer per defensar els drets agraris

Unió de Pagesos torna a treure els tractors al carrer, un cop més per defensat la dignitat del camp català i pel reconeixement social de l'activitat agrària. El sindicat recorrerà durant dos dies tota Catalunya per fer sentir la seva veu. La tractorada parteix el 26 de gener de les comarques de muntanya, Lleida, la Catalunya Central, Girona, el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'àrea metropolitana. Després d'aturar-se en diverses poblacions arribarà el dia 28 a Barcelona on està convocada una manifestació sota el lema “Lluita amb Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia”.

Unió de Pagesos ha presentat avui la marxa pagesa fins a Barcelona que ha convocat amb l'objectiu de reivindicar “respecte” cap al sector i cap a l'organització agrària per part d'autoritats i institucions, segons ha dit Joan Caball, coordinador nacional del sindicat. Així mateix, ha afegit que “abans de fer un nou estat, hem de demostrar que sabem gestionar i portar el que tenim entre mans”.

El sindicat de la pagesia defensa la necessitat que les institucions del país respectin el mandat de les eleccions sindicals al camp, les quals “estableixen un grau de representativitat que cal respectar a l'hora de buscar interlocutors i agents socials en tot allò que fa referència tant a les branques sectorials com a la gestió del territori”. En les darreres eleccions agràries, que van tenir lloc el març del 2016, Unió de Pagesos va obtenir dues terceres parts de la representativitat de la pagesia. Per Caball, “aquesta confiança obtinguda és un instrument de validació democràtica de les negociacions, els acords i les iniciatives empreses sobre el camp català”. Des del sindicat denuncien que “càrrecs polítics no fan complir aquesta representativitat en el conjunt dels organismes, que van des dels organismes sectorials del Departament d'Agricultura fins a les juntes rectores dels parcs naturals”.

Pagesos menystinguts

Així mateix, Joan Caball ha denunciat que les prioritats de les polítiques agràries establertes en diferents ocasions pel Parlament, la darrera en el debat de política general del 6 d'octubre, “són menystingudes”. En aquest sentit, ha fet referència al fet que “el Govern no ha respectat les prioritats de programació i execució del Programa de Desenvolupament Rural (PDR)”, cosa que “ha comportat retallades injustificables en la modernització de les explotacions, en mesures socialment sensibles” com ara les d'agroambient i clima, les adreçades a les produccions ecològiques i les compensatòries de l'activat agrària en zones desafavorides i de muntanya.

Per a Unió de Pagesos, en aquests moments “és urgent aprovar un paquet legislatiu que garanteixi la justícia i l'equitat en el comerç i la distribució dels productes alimentaris”. Segons el sindicat, això passa, entre altres, per l'actualització de les llotges i els mecanismes estadístics públics, per tal que garanteixin la transparència dels mercats. A més reclama una administració “decidida” a fer complir les normes actuals que ja regulen el mercat, la competència i el comerç alimentari. Joan Caball ha remarcat que del 2001 al 2015 la pagesia ha suportat una davallada del 39% de la renda agrària, fet que ha atribuït principalment a dos factors. Per una banda, “una Política Agrària Comuna que ha deixat de sostenir els preus, tenallada per la liberalització deslleial en l'accés al mercat interior de la Unió Europea”, i per l'altra, “pels oligopolis agroindustrials i comercials que rebaixen, fins i tot sota costos, els preus pagats als productors”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona