Societat

Memòria històrica

Setze entitats reclamen que s'investiguin els crims franquistes comesos a Barcelona

Setze entitats de diversos àmbits (polítiques, socials i de defensa dels drets humans) reclamen que s'investiguin els crims franquistes comesos a Barcelona. Han presentat un escrit de petició a l'Ajuntament perquè interposi una querella criminal davant els jutjats d'instrucció de la ciutat. Les organitzacions signants consideren que la llei d'amnistia espanyola “no només transgredeix de forma genèrica els principis generals del dret internacional, sinó que vulnera pactes internacionals d'obligat compliment” i, per tant, segons apunten, no pot impedir que s'investiguin aquests crims. Recorden que a Catalunya es van produir 4.000 execucions sumaries durant la dictadura, 1.717 de les quals van tenir lloc a Barcelona.

Aquest escrit de petició al consistori el signen representants d'Amical de Mauthausen, l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme, l'Observatori DESC, la Confederació General de Treball Barcelona, l'Institut de Drets Humans de Catalunya i els sindicats CCOO i CGT, fins a un total de representants de setze organitzacions.

Reclamen que s'investiguin els crims contra la humanitat comesos per la dictadura franquista que van afectar els ciutadans de la capital catalana, “que es determinin les circumstàncies en les que van ser perpetrats, qui van ser els responsables directes i indirectes i, si s'escau, que es procedeixi a la seva imputació, processament, judici i condemna”.

Recorden que l'administració de justícia espanyola ha investigat crims contra la humanitat comesos en diferents llocs del món i, pel contrari, s'ha negat a investigar aquests últims “mitjançant arguments insostenibles que traeixen la clara doctrina que s'ha establert al respecte” i això, segons afegeixen, “ha motivat que les víctimes hagin hagut de recórrer en defensa dels seus drets a instàncies internacionals”.

En l'escrit es demana que les institucions públiques assumeixin com a pròpia la “tasca de sensibilització” en aquesta matèria, amb un enfocament basat en els drets humans, i promoguin “l'acció de la justícia presentant querelles criminals davant dels jutjats d'instrucció de la ciutat de Barcelona”. “No volem que la impunitat de la dictadura sigui més una característica del sistema democràtic”, conclouen els signants de l'escrit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós