Societat

Cimera metropolitana per batre la pobresa energètica

Els ajuntaments pressionen la Generalitat perquè la llei de pobresa energètica incorpori sancions a les companyies que la incompleixin

Es proposa augmentar el personal per fer arribar els ajuts a més famílies

Els representants polítics dels municipis metropolitans es van trobar ahir a Santa Coloma de Gramenet amb l'objectiu d'abordar la lluita contra la pobresa energètica. Des de l'Àrea Metropolitana de Barcelona s'hi aboquen molts recursos, als quals se sumen els aportats per altres administracions, però tot i això encara es produeixen talls dels subministraments bàsics. L'AMB admet, a més, que part dels diners queden en un calaix per la incapacitat que tenen les administracions d'arribar amb total garantia als més vulnerables.

Combatre aquest contratemps és un dels objectius dels polítics i tècnics reunits ahir. Per aquest motiu, es va acordar destinar més recursos econòmics a professionals que des del territori puguin detectar les situacions de vulnerabilitat. Així ho va explicar el vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Jaume Collboni, que va anunciar que una altra mesura pactada serà un programa d'auditories energètiques per fer a les llars beneficiàries, per determinar si, amb accions de rehabilitació senzilles, com ara millorar l'aïllament dels habitatges, es pot racionalitzar el consum energètic.

La trobada d'ahir es va produir just quan es compleix el segon aniversari de l'inici del programa de pobresa energètica de l'AMB, que disposa d'un fons d'11 milions d'euros i de la col·laboració de 12 empreses subministradores. Collboni va admetre que aquest any no es gastaran tots els diners reservats a la lluita contra la pobresa energètica. Per això ara es persegueixen fórmules per aprofitar fins a l'últim recurs. En paral·lel, l'AMB exigeix tant al govern de l'Estat com a la Generalitat “un veritable pas endavant respecte a les polítiques de pobresa energètica, per tal que regulin i es coordinin les mesures necessàries i hi destinin els recursos adients per solucionar aquesta greu situació social”. Sobre el govern català redobla la pressió, reclamant que el desenvolupament del reglament de la llei de pobresa energètica inclogui sancions contra les companyies que la incompleixin.

Un cop havia acabat la cimera d'ahir, tant Jaume Collboni com l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, van advertir les subministradores que les multes “acabaran arribant si no es prenen seriosament la seva quota de responsabilitat social”. I fins i tot es va sentir alguna veu partidària que les administracions deixin de pagar les seves factures si les companyies no estan a l'altura del moment.

La voluntat de començar a multar les companyies subministradores no està renyida amb la d'obrir-hi una via de diàleg per estudiar la seva participació econòmica directa per sufragar, i fins i tot condonar, els deutes contrets per les llars vulnerables.

LA XIFRA

1,9
milions d'euros
ha invertit de moment l'AMB en el programa metropolità de pobresa energètica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura continuada de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós