Societat

Societat

Enfortint vincles a l'aigua

Mares i fills en situació vulnerable reforcen el lligam afectiu a la piscina del gimnàs Sant Pau, que lluita per evitar una ordre de desnonament

El curs és gratuït i les dones es poden banyar vestides amb roba adequada

Com cada divendres, la Jasvir i el seu fill Ryan, de 20 mesos, creuen la porta del gimnàs social Sant Pau, al barri barceloní del Raval. És el dia que ella i les seves companyes –una desena de dones– poden gaudir d'una estona de bany a la piscina amb els petits. Els virus hivernals ja fa dies que campen al seu aire i avui hi ha algunes baixes. Les que no han faltat a la cita van cap als vestuaris i, poc després, tothom baixa a la piscina preparat per al bany: els nens duen posat el banyador i les mares, samarretes de màniga curta i malles. Són musulmanes i aquí es poden banyar vestides, amb roba adequada per a l'aigua. El gimnàs cooperatiu Sant Pau –que lluita per evitar una ordre de desnonament – sempre ha sabut escoltar i adaptar-se a les necessitats dels veïns del Raval i aquest cas no és una excepció. Les mares prefereixen cobrir el seu cos i aquí se senten còmodes i respectades.

El Sant Pau fa una important tasca per afavorir la inclusió social al barri i ofereix les sessions de piscina de manera gratuïta a aquestes famílies, en el marc del conveni que té amb el Casal dels Infants. Un cop són a l'aigua, les mares i els nadons estan sempre acompanyats per la monitora Laura Galán i per la Fina Pérez, educadora del projecte Vincles i el seu referent al casal. La Laura els deixa el material –avui són xurros i pilotes– i les mares i els petits treballen junts de manera autònoma, al seu ritme. La monitora els ajuda sempre que ho necessiten. “L'objectiu és que gaudeixin amb els fills d'aquesta estona, que interaccionin i agafin confiança; es tracta que vegin que no passa res si els petits s'empassen una mica d'aigua i que aprenguin a reaccionar en un entorn –la piscina– poc conegut per a elles”, explica la Laura.

El projecte maternoinfantil Vincles treballa precisament perquè les dones guanyin autonomia i per reforçar la solidaritat entre elles i el lligam afectiu entre mare i fill. “A la piscina podem treballar tot això; les mares s'ajuden molt entre elles i, durant aquesta estona, estan a soles amb els seus fills i poden parlar amb ells, escoltar-los i estar pendents de les seves necessitats. Els nens, a més, es desenvolupen d'una manera increïble i es relacionen amb altres infants i mares”, comenta la Fina. La majoria de les dones no saben nedar i, si no fos per la col·laboració del gimnàs, mai no es plantejarien anar a la piscina. “Culturalment no entra dins dels seus esquemes”, diu l'educadora, que destaca la importància de projectes com el Sant Pau. “Les inclou al barri i contribueix que no quedin fora del circuit normalitzat”, afirma.

Més enllà de la piscina, les dones fan altres activitats per conèixer els recursos del barri i participen en espais de relació. “Vincles els dóna suport en la criança dels fills i les ajuda a crear un espai de confiança i a fer xarxa social”, explica la Fina. Normalment són dones que s'han reunit amb els seus marits mitjançant un procés de reagrupament familiar i s'han quedat embarassades aquí, lluny de les seves famílies. És el cas de la Jasvir, que té 35 anys i és de l'Índia. A banda d'en Ryan, té una filla de cinc anys. “Jo no sé nedar i vull que ell aprengui a fer-ho des de petit”, explica. Al Casal l'han ajudat a aprendre castellà i català i ara coneix el barri i altres mares. No se sent sola i les activitats mantenen la seva ment ocupada i la fan sortir de casa. “El 2011, quan va néixer la meva filla, no sabia res, i el meu marit m'havia d'acompanyar a tot arreu; ara ja no cal”, afirma. La Jasvir ha guanyat confiança en si mateixa i autonomia, i se sent més segura. L'any que ve, quan en Ryan vagi a l'escola, té clar el que li agradaria fer: “Vull treballar i aprendre bé castellà i català per ajudar la meva filla a fer deures.” Aprendre a nedar està també en la seva llista.

En lluita
La negociació amb els propietaris de la finca on hi ha el gimnàs continua i, en els propers dies, es farà la primera trobada de la plataforma Salvem el Sant Pau, amb cooperatives, associacions culturals i activistes de diversos col·lectius. “Volem que sigui transversal i que, després, pugui defensar qualsevol altre espai de solidaritat en perill”, afirma el director del Sant Pau, Ernest Morera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona