Societat

festes i tradicions

mercat medieval

El mercat medieval de Vic tanca amb regust agredolç

Tot i que dissabte l'arrencada va ser bona, la pluja de diumenge a la tarda i el mal temps d'ahir el van deslluir

A l'inici d'una setmana marcada pels ponts, els paradistes tenen opinions diverses

Avui a les vuit del vespre, Vic posarà punt i final a quatre dies de mercat medieval, i ho farà amb un balanç agredolç, si s'ha de jutjar per les opinions dels paradistes. D'una banda, el temps no ha acompanyat gaire, ni diumenge (sobretot a la tarda, que va ploure) ni ahir (amb el cel ennuvolat gairebé tot el dia), i això s'ha notat en l'afluència de gent. De l'altra, les vendes han estat més fluixes que en edicions anteriors. “No és com altres anys, no... l'any passat era una bogeria”, comentava ahir al migdia Assumpta Arumí, de Can Romans de Taradell, una de les 105 parades d'alimentació que hi ha al mercat i una de les 41 que provenen d'Osona.

Escaient-se en una setmana amb tants ponts i festius, les opinions sobre l'encert de les dates són diverses. Alguns considerava que l'altre cap de setmana –del 8 a l'11– hauria estat millor perquè hi ha més gent que fa pont divendres. Altres paradistes opinen que caldria haver-ho allargat fins al dia 8, “faltarien dos dies més; amb quatre es fa curt”, deia Salvador Masachs, treballador d'una empresa d'artesania de fusta de Sant Hilari Sacalm. Rosalia Martí, ceramista de Sabadell que forma part de les 208 parades d'artesania, opinava: “És un any una mica estrany, per com cauen les festes, i la gent ha marxat més.” Per ella, hauria estat millor fer-ho “un cap de setmana normal”. Martí ha tingut parada al mercat medieval per primera vegada perquè li van dir que“era molt bo”. La seva experiència, però, no ha estat del tot positiva: “No crec que repeteixi, no em queden massa ganes de tornar”, deia en sospesar calaix i inconvenients. “La gent necessita els diners per a altres coses que la ceràmica decorativa”, hi afegia resignada.

L'espectacle, al carrer

Entre les desenes de visitants que ahir es van passejar pels carrers del nucli antic de Vic, la gran majoria eren de fora d'Osona. Uns, com ara una família del Prat de Llobregat, era la cinquena vegada que venien. D'altres, com ara una parella de Manresa, la Carmen i en Gabriel (ella nascuda a Galícia i ell, a Jerez), era el primer cop que trepitjaven la ciutat. Davant de les Adoberies, a la mostra d'oficis medievals (forjador, pergaminum, esparter, tall de fusta, talla lítica...) a terra havien d'esquivar fang i bassals, com en l'època medieval.

Més eixuts estaven ahir la majoria dels vuit escenaris de L'assalt de l'Altarriba, l'obra teatralitzada que fins avui cada dia es representa per parts. La plaça dels Màrtirs (l'espai per als més petits) es complementa amb les passejades en ponis i rucs, i amb l'animació de carrer, amb cercaviles, música, teatre i lluites individuals.

LA XIFRA

41
parades
i tavernes, de les 353 que hi ha aquest any al mercat medieval, procedeixen d'Osona i 53 són de Vic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró