Societat

La mobilitat a Manresa, clau en el pla de govern de CDC i ERC

La carretera de Vic tindrà carril bus, el Guimerà i el centre històric seran illa de vianants, i es millorarà l'accés a les rondes des del centre, on es preveuen més aparcaments dissuasius

La C-16 i rodalies són en el punt de mira

El pla de govern de Manresa 2016-2019 que han dibuixat CDC i ERC –i que s'ha elaborat també a través de propostes ciutadanes– té com a punt clau la millora de la mobilitat a la ciutat, sigui a peu, en vehicle privat o en transport públic. El pla, que ja es pot consultar al web de l'Ajuntament, consta finalment de 291 mesures. Les que més notaran els veïns són les que es detallen en els capítols 4 i 5, que fan referència al centre històric, l'espai urbà i la mobilitat.

Així, el pla preveu actuacions complexes, com ara la reordenació de la carretera de Vic, un dels principals eixos viaris interiors. Tot i que no es concreta amb detall, el pla sí que indica la voluntat de repensar-la per fer-la “més agradable als vianants” i d'incloure-hi un carril bus. També és preveu guanyar espai per als manresans que van a peu al carrer Guimerà, que es transformaria en illa de vianants, i al centre històric, on en horari comercial es vetaria el pas de vehicles i es prohibiria l'aparcament a la plaça Major. Per compensar-ho, s'estudiarà la viabilitat d'introduir una línia de microbús per accedir-hi. El projecte lliga amb la millora dels accessos des de les rondes per entrar i sortir de la ciutat en vehicle privat, amb l'augment d'aparcaments dissuasius i amb la voluntat d'abaratir la zona blava, una de les més cares de l'Estat espanyol.

A banda de la mobilitat interna, el pla de govern també es fixa en les connexions de la ciutat cap a Barcelona, ara molt afeblides, amb la idea d'impulsar Manresa com a capital de la Catalunya Central. Així, l'equip de govern es compromet a reclamar a la Generalitat la gratuïtat de l'autopista C-16 i també a exigir a l'Estat espanyol la finalització de les obres a la B-40 –necessàries per connectar la C-16 amb l'A-2– i la millora de la línia de rodalies escurçant el temps de trajecte –que actualment és de més d'una hora, igual que fa cent anys– i ampliant els trens semidirectes.

Cinc eixos

El pla s'estructura en cinc eixos: polítiques socials i per a la igualtat; participació ciutadana i transparència; promoció econòmica i foment de l'ocupació; impuls del centre històric, i espai urbà, mobilitat i ciutat sostenible.

El document inicial –que incloïa les mesures del pla de govern i el pacte de ciutat– constava de 224 mesures. En els diàlegs participatius oberts a la ciutadania –17 sessions amb 255 participants– es van recollir 229 propostes. D'aquestes, 142 s'han acceptat (118 totalment i 24 parcialment). El document final inclou 291 mesures, “ja que una part de les accions proposades o ja s'estan fent o estaven previstes en el document inicial”, assenyalen fonts municipals.

Un web per seguir amb detall el grau de compliment

carmina oliveras

L'objectiu del govern “és retre comptes d'una forma clara i entenedora del grau de compliment” del pla. Per això, es crearà un espai al web municipal on apareixeran “totes i cada una de les accions previstes en el pla de govern 2016- 2019 i s'especificarà si estan pendents, en tràmit o si ja s'han realitzat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona