salut
consum
Creix el consum de begudes energètiques
Es farà un estudi per saber si els joves i els infants n'abusen
Es volen difondre els perjudicis del mal ús de les begudes ensucrades i isotòniques entre els més petits
Els metges dels ambulatoris han detectat un increment del consum de begudes ensucrades, isotòniques i energètiques entre la població infantil i juvenil. Davant la possibilitat que es tracti d'un problema emergent que pot afectar gran part de la població, l'Institut d'Investigació en Atenció Primària (Idiap-Jordi Gol) farà un estudi per quantificar aquest consum i mesurar-ne les conseqüències i ha posat en marxa una campanya de micromecenatge per poder tirar endavant aquesta investigació.
El projecte vol determinar el consum real d'aquest tipus de begudes entre nens i joves, descobrir quan, com i per què les consumeixen, i què saben tant ells com els seus pares de les contraindicacions del seu consum. Segons Vanessa Cruz, infermera del centre d'assistència primària Nord a Sabadell i investigadora principal del projecte, “preocupa sobretot el consum entre la població infantil i adolescent de les begudes isotòniques, i de les energètiques, que porten substàncies estimulants i que es comercialitzen pel seu efecte potenciador del rendiment i l'energia”. “Hem observat –hi afegeix– que cada vegada és més freqüent que els més petits consumeixin begudes isotòniques, que els han estat proporcionades pels seus pares com si fossin refrescos sense ser conscients dels riscos que se'n deriven: obesitat i càries, problemes en el rendiment escolar, insomni, ansietat, i problemes cardíacs i renals.” L'estudi es durà a terme en 70 centres educatius de Sabadell que han accedit a participar-hi. Es convidarà a contestar 24.500 enquestes, 9.300 de les quals estan adreçades als pares de mainada de primer a quart de primària; 6.500, a l'alumnat d'entre cinquè de primària i primer d'ESO, i 8.700, a escolars des de segon d'ESO fins a segon de batxillerat.
LA XIFRA
L'impost ha de ser d'un 20%
L'ONG VSF Justícia Alimentària Global aplaudeix la decisió del govern d'implantar un impost sobre les begudes ensucrades, però ha advertit que perquè aquesta taxa sigui realment efectiva per reduir el seu consum “insà” ha de ser com a mínim d'un 20% sobre el cost inicial. El director de VSF, Javier Guzmán, considera que si el gravamen es troba per sota del 20% “és simplement una operació de maquillatge que no comportarà un canvi d'hàbits i que, a la llarga, se suprimirà per inefectiu”. Per aquesta ONG, la mesura hauria d'anar acompanyada d'altres “que ataquin el problema en tota la seva complexitat i transversalitat”. “Les classes més populars són les més afectades pels problemes derivats d'una alimentació insana; per tant, per corregir aquest biaix, aquest tipus d'impostos que penalitzen el consum de begudes ensucrades ha de complementar-se amb altres mesures fiscals que abarateixen l'alimentació sana”, segons el director de VSF.