Societat

judicial

frau pel cas nàdia

Els Mossos d'Esquadra detenen el pare de Nadia Nerea acusat de delicte d'estafa

La Fiscalia no demanarà mesures de protecció per a la nena de fígols perquè no veu risc per a la menor”

El jutge de la Seu d'Urgell requereix el passaport de la menor i informes mèdics sobre el seu estat de salut

Els Mossos d'Esquadra han detingut el pare de Nadia Nerea Blanco, Fernando Blanco Botana, acusat d'un delicte d'estafa. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha explicat que Blanco resta detingut a la comissaria de la Seu d'Urgell i que en els pròxims dies passarà a disposició judicial al jutjat número 1 de la Seu que instrueix el cas. Jané ha remarcat que els Mossos han actuat com a policia judicial i no en el marc d'una operació del Departament d'Interior. Fonts judicials han explicat a l'agència de notícies ACN que ha estat una detenció policial, és a dir, que el magistrat no ha ordenat expressament la detenció, sinó que la policia ha considerat que calia detenir-lo per poder executar els requeriments ordenats pel jutge. Així mateix, ara seran els Mossos els qui complementaran les diligències que creguin necessàries, faran un atestat i decidiran si el deixen en llibertat o si passa a disposició del jutge.

D'altra banda, la Fiscalia no preveu sol·licitar de manera imminent mesures especials de protecció per a la Nadia, la nena d'onze anys que viu a Fígols (Alt Urgell) i que pateix Tricotiodistrofia, una malaltia rara genètica. El Jutjat d'Instrucció número 1 de la Seu d'Urgell investiga les presumptes irregularitats que podrien haver comès els pares de la menor en la gestió de les donacions recaptades en els últims anys davant les informacions que apunten a un engany sobre el tractament experimental de la petita i el seu cos.

El jutge ja va ordenar dilluns immobilitzar els comptes on els pares recollien les donacions per al tractament de la seva filla. Aquest dimecres ha acordat retirar el passaport de la nena i ha tornat a demanar als seus progenitors la informació mèdica sobre la menor per tal de conèixer el seu estat de salut, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

A més, el magistrat ha preguntat a la Fiscalia si creu convenient adoptar algun tipus de mesura civil sobre la custòdia de la menor o l'atenció de la nena.

Les mesures civils que podria sol·licitar, però que de moment no emprendrà, poden anar des de la tutela de la menor fins a assumptes relacionats amb la seva manutenció, els tractaments mèdics, l'educació, la residència o la comunicació.

El fiscal en cap de Lleida, Juan Boné, ha manifestat aquest dimecres que “en la situació actual no valorem risc per a la menor però estem vigilants” sobre el cas. Boné ha comentat que aquests dies la nena no va a escola.

De la seva banda, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat (Dgaia) fa seguiment de l'àmbit familiar de la nena, segons informa Europa Press.

Els Mossos d'Esquadra investiguen l'origen i destinació de les donacions rebudes en les diferents campanyes engegades els últims anys pels pares de la Nadia. Algunes informacions apunten que la xifra recaptada en total podria pujar als 1,5 milions d'euros.

“No volíem enganyar ningú”

Aquest dimecres, abans que transcendís que el jutge ha demanat a la Fiscalia el seu posicionament sobre aquestes mesures civils, la mare de la nena ha assegurat en declaracions a la televisió que ni ella ni el seu marit, Fernando Blanco, han estafat diners de les donacions per al tractament de la seva filla.

En una entrevista telefònica al programa Espejo Público d'Antena 3, Marga Garau ha demanat disculpes per si la gent s'havia sentit estafada. Ha afirmat que han retornant els diners de les donacions “fins que ens han bloquejat els comptes”. Segons ha explicat, dilluns van anar al banc a intentar tornar tots els diners recaptats per a la seva filla –uns 300.000 euros, segons la versió de la família– i una vegada allà els van dir que ho haurien de fer cas per cas, i que ja no podien operar per l'embargament judicial.

La dona ha assegurat que no volien “enganyar ningú” i ha assegurat que estan vivint “un malson”. Segons ella, el seu marit “no ha fet res” i “no s'ha quedat diners per a ell”. Ha admès, però, que va cometre l'error d'“exagerar la història i anar a curanderos, dels quals no queda constància del tractament que ha rebut la meva filla”.

“La Nadia està malalta i en perill de mort, això és el que ens han dit els metges i ens ho hem de creure. I estafar no hem estafat a ningú perquè els diners són al banc”, ha assegurat.

El pare ja va ser condemnant en l'any 2000 a Palma a quatre anys i deu mesos de presó per estafar, mitjançant la falsificació de documents, 120.000 euros a l'empresa en la qual havia treballat. Abans de la seva detenció, no havia convocat els mitjans de comunicació a cap roda de premsa, tal com va assegurar que faria, per donar explicacions sobre el presumpte frau.

La mare ha disculpat l'absència del seu marit a el programa de televisió, on va dir que assistiria per donar explicacions, amb l'argument que “el jutge l'havia citat a declarar”.

Fonts del jutjat porta el cas de la nena han confirmat a l'ACN que no ha estat cridat a declarar ningú. Les mateixes fonts han indicat que només “s'han acordat diligències”, el bloqueig dels comptes on s'ingressaven les recol·lectes i informació mèdica de l'estat de la nena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat