Societat

PILAR LUMBRERAS

MONJA CAPUTXINA

“No sabem qui ens cuidarà a partir d'ara”

La marxa de la Fundació Sociosanitària fa que les monges perdin les cuidadores

Diuen que el bisbe no té cap dret sobre el convent

Recorden que la fundadora de les caputxines va néixer a Manresa

Lluitadora.
La germana Pilar Lumbreras és la cara visible de les caputxines de Manresa, que estan enfrontades amb el Bisbat per la cessió del convent. Les monges el volen cedir a la Fundació Sociosanitària, que hi faria una residència, però el bisbe s'hi oposa. Lumbreras té 78 anys i en fa quaranta que és monja.

Q

uè representa la marxa de la Fundació Sociosanitària de Manresa del convent?
A banda de la fi de les tasques que duia a terme des d'aquí el servei d'atenció domiciliària de la fundació, implica que deixa de fer-se càrrec de nosaltres. Això significa que les tres persones que venien cada dia a ajudar-nos –ens vestien, ens cuinaven, netejaven el convent i anaven a comprar, entre d'altres– deixaran de fer-ho a partir de dilluns i quedarem desemparades. A més, la fundació no es mereix en cap cas el tracte rebut per part de l'Església. És inadmissible.
Quin és el pas següent?
Esperarem la resposta del bisbe, que hauria d'arribar a principis de setmana. Podem sobreviure, sí, però no és humà ni caritatiu deixar soles quatre monges grans que necessiten ajuda, sobretot jo, que vaig en cadira de rodes i sempre necessito algú per moure'm. Quan arribi la seva resposta l'estudiarem, però ja avanço que no acceptarem un ajut si el considerem humiliant i desproporcionat. Tenim clar que, d'una manera o d'una altra, ens defensarem.
Els ha comunicat el bisbe quina finalitat té per a l'edifici, un cop trencat el conveni de cessió?
El convent és nostre, està registrat com a propietat de les germanes caputxines. L'error del bisbe ha estat creure que és seu. Així com una casa parroquial sí que és propietat del Bisbat, el convent pertany a l'orde de les caputxines. És la federació –ubicada a Saragossa– qui decideix a què el destina un cop buit. Fins i tot si arribés el moment que a tot l'Estat no quedessin més monges caputxines, passaria a la federació central de Santa Verònica, a Mèxic. El bisbe té autoritat –tot i que relativa– sobre les persones, però no sobre l'edifici.
I vostè creu que arribarà el dia que no quedin monges?
Ara mateix ningú ens pot rellevar. No sé si acabarem desapareixent, però canviaran les formes i les estructures, ja s'està veient. Jo vaig entrar com a monja fa 40 anys i llavors érem vint. Ara som quatre i la més jove jo, amb 78 anys. Tot el país està sota mínims, però és normal: abans, si volies ajudar la gent dels països pobres, o persones malaltes, només ho podies fer si entraves a la comunitat religiosa com a missionera. Ara, en canvi, hi ha milers d'ONG i les noies que volen ser solidàries tenen molta més llibertat. No hi ha cap necessitat d'entrar en un convent.
En més d'una ocasió ha dit que volen retornar el convent a Manresa “per tot el que ha fet la ciutat per nosaltres”. A què es refereix?
La fundadora de les caputxines, Àngela Prat –coneguda com a mare Serafina–, va néixer en aquesta casa, que antigament era un molí d'oli. El 1638 la van comprar els seus nebots i s'hi va fundar el convent de les caputxines. Des de llavors Manresa ens ha acollit, respectat i cuidat, s'ha bolcat en nosaltres i fins i tot ens ha amagat en època de guerra. Tota la vida hem tingut clar que si havíem de deixar l'edifici, volíem que fos en benefici de la ciutat, per cobrir les necessitats dels manresans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona