Societat

Societat

L'ensenyament és el servei més valorat en el món rural

Segons una enquesta de percepció, els catalans associen el món rural a la qualitat de vida i la majoria creu que calen polítiques específiques

El transport públic, a la cua

L'ensenyament és el servei més ben valorat en el món rural, mentre que el transport, el que menys. Això és el que es desprèn de l'Enquesta de Percepció del Món Rural 2016 feta pública aquesta setmana, que també apunta que els catalans associen el món rural a la qualitat de vida i la majoria creu que calen polítiques específiques en aquest àmbit. En concret, el 41,6% creu que la qualitat de vida als municipis petits ha millorat o millorat molt els darrers anys. Això fa que aquest aspecte i la tranquil·litat siguin els més ben valorats, tot i que l'indicador de qualitat de vida baixi lleugerament respecte del 2010, any de l'anterior enquesta. Així mateix, destaca que la percepció dels rurals és més bona que la dels urbans.

L'ensenyament és el servei més ben valorat, tant per la seva accessibilitat com per la qualitat, als pobles petits, seguit de l'atenció a la gent gran i la seguretat. El transport públic, en canvi, se situa a la cua, seguit de l'oferta cultural i la sanitat, en termes d'accessibilitat. Per les persones que viuen en l'entorn rural, la pitjor puntuació, en termes de qualitat, se l'enduen el transport públic i la cobertura telefònica i d'internet. Segons l'enquesta, la percepció és que tots els serveis al món rural han millorat en qualitat des del 2010, excepte la sanitat i el transport públic.

Un 64,2% dels catalans creu que són molt necessàries les polítiques públiques a favor del món rural, seguit d'un 27,2% que ho considera bastant necessari. Tot i que un 52% de la població creu que les ajudes i subvencions al món rural són insuficients, un 52,4% opina que no es reparteixen correctament i un 47,9%, que no s'aprofiten tot el que es podria. Amb tot, aquesta percepció negativa decau respecte del 2010, quan ho afirmaven un 69,1% i un 55,4% de la població, respectivament.

El canvi als pobles petits

L'enquesta revela que només un 17% de la població catalana considera la possibilitat de canviar de municipi, una proporció més elevada com més urbà és el municipi (el 17,5% enfront del 13,1% dels pobles més petits). Així mateix, d'entre els qui sí que es plantegen canviar de municipi, la majoria (60,7%) ho faria cap a un municipi més petit i motivats per la recerca d'una major qualitat de vida (45,8%). No obstant això, aquest indicador sofreix un retrocés respecte del 2010, quan se situava en el 56,1%, en favor d'altres motius, com ara ser més a prop dels serveis, impostos més baixos o millor comunicacions. Segons la majoria d'enquestats (54%), els joves que opten per marxar dels municipis petits ho fan majoritàriament per qüestions laborals.

El sector agrari, clau

Els enquestats creuen, amb un 4,45 sobre 5, que el sector agrari és necessari per al desenvolupament del país. Així mateix, majoritàriament, cada cop hi ha més convicció que l'aigua utilitzada en agricultura no es malgasta ja que serveix per produir aliments que la societat menja (44% molt d'acord i 35% bastant d'acord).

LA XIFRA

41,6%
Percentatge de catalans
que creu que la qualitat de vida als municipis petits ha millorat els últims anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona