Societat

Els catalans no denuncien un 65% dels delictes, segons Jané

El conseller d'Interior afirma que Catalunya està per sota de la mitjana europea i que cal millorar les denúncies d'actes il·lícits

Els delictes contra el negoci i les segones residències, els més registrats

“Prop d'un 65% dels fets considerats delictius per les persones entrevistades no es denuncien”, va afirmar el conseller d'Interior, Jordi Jané, en la presentació de l'Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya 2015, ahir al Parlament. I hi va afegir: “A mi em preocupa molt aquest fet; a Catalunya estem per sota de la mitjana europea pel que fa al nivell de denúncia, i ens hi posarem per millorar-ho.”

Jané va explicar que l'enquesta també posa de manifest que els fets contra les persones es denuncien força menys que els patrimonials: els nivells més alts de denúncia estan en els fets contra el negoci urbà (53,4) i les segones residències (66,5%), i els més baixos, en els enganys, fraus i estafes (80,1%). El conseller va detallar que el motiu principal i el que més tendeix a créixer és que la gent no denuncia perquè es tracta de fets poc importants.

La proporció de persones que citen com a argument que denunciar és massa complicat s'estanca. I els motius que parlen que la policia hi pot fer poca cosa, que falta confiança en la policia o en la justícia o aquells relacionats directament amb la por presenten una tendència decreixent. “Cada vegada són menys les persones que no denuncien perquè no confien en la policia; és a dir, que hi ha confiança en els cossos policials”, va declarar Jané.

Una altra de les dades importants que es desprèn de l'enquesta fa referència a la percepció que la ciutadania té del nivell de seguretat viària. “Les persones entrevistades han tendit a ser més crítiques quant a la valoració del nivell de seguretat viària; hi ha una valoració menys favorable que en la darrera enquesta”, va indicar el conseller.

D'altra banda, la percepció de victimització va a la baixa. El percentatge de població que es considera víctima d'algun fet delictiu ha disminuït, i ha passat del 16,2% al 15,8%, del 2004 al 2015. Creix el percentatge de població que ha estat víctima d'algun acte il·lícit que creu que no és delictiu, que passa del 5,6% al 7,2%.

Un 88% dels fets registrats per l'enquesta del 2015 s'adrecen contra el patrimoni (88%), i només un 12% són fets contra les persones. En els fets contra persones també s'ha introduït aquest any la pregunta sobre si el fet sofert va ocasionar a la víctima algun tipus de lesions i si aquestes van fer-li requerir alguna mena d'intervenció mèdica i de medicació. Prop del 15% dels fets contra persones han comportat lesions a les seves víctimes, i en un 10% ha calgut atenció mèdica.

Entre els motius dels fets contra persones, destaquen les agressions per raó de sexe (13%) i per la ideologia (12,2%). La majoria expressa que la seguretat continua igual que un any abans.

LA XIFRA

13
per cent
de les denúncies per agressions i amenaces eren per raó de sexe, i el 12%, per ideologia.

Gimeno defensa l'equip de l'OAC

El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Miguel Ángel Gimeno, va assegurar ahir que es va trobar 96 expedients paralitzats quan va assumir el càrrec en substitució del destituït Daniel de Alfonso. Gimeno va explicar que d'aquest gairebé centenar, prop de la meitat ja havien caducat, per la qual cosa s'han hagut d'arxivar i comunicar a les parts que caldrà reobrir-los d'ofici. Els que estaven a punt de caducar, no obstant això, s'han aconseguit tramitar per via d'urgència. El nou director d'Antifrau també va defensar la tasca del personal de l'oficina, desvinculant-lo de les pràctiques de De Alfonso. “Es pot comptar amb ells”, va dir en comissió parlamentària, on va afirmar que no ha detectat “cap perversió de les seves funcions”. Sí que va indicar la necessitat de millorar certs aspectes del funcionament de l'OAC, sobretot pel que fa a la transparència i la gestió del volum de feina heretada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà