Societat

Manuel Castells

Catedràtic de Sociologia a la UOC, Catedràtic de Comunicació Univ. sud de Califòrnia

Manuel Castells “Els moviments socials han tingut efectes increïbles en els darrers deu anys”

Els governs detesten internet, tenen por de la xarxa. Internet és la llibertat de la ciutadania i de la societat
En els propers anys hi haurà una transformació molt més profunda del que hem vist fins ara

La vida de Manuel Castells diuen que és un laboratori. Analitza i conclou. És catedràtic de sociologia a la Universitat Oberta de Catalunya, catedràtic de comunicació a la Universitat del Sud de Califòrnia, i catedràtic emèrit de sociologia i de planejament urbà a la Universitat de Califòrnia a Berkeley, on va ensenyar durant 24 anys. Ha estat professor visitant en 17 universitats de tot el món i professor convidat en centenars d'institucions acadèmiques en 45 països. Autor de 26 llibres, inclosa la trilogia L'era de la informació: economia, societat i cultura. Ha rebut nombrosos premis al llarg de la seva trajectòria. Va ser membre del consell assessor del secretari general de les Nacions Unides. Amb ell parlarem de la seva conferència Models de desenvolupament en l'era de la informació.

Afirma que internet és molt més que una tecnologia; és un mitjà de comunicació, d'interacció i d'organització social. Quin poder social té internet?
Té poder social, econòmic i polític. Internet és el motor industrial com ho ha estat el motor elèctric, és el centre de la comunicació i la informació. Es va desplegar per primera vegada el 1969 i ara ja és una tecnologia madura, però les xarxes socials les tenim des del 2002.
Les xarxes socials què li semblen?
És la nostra forma de viure, no és de joves només. Tenim la vida tradicional entre nosaltres, de relacions interpersonals, i aquest espai de comunicació afectiu, polític i de comerç. No és un món separat, és el mon que vivim, i ja és una part central de la nostra vida.
Què guanyem i què perdem amb aquesta revolució digital?
Internet facilita extraordinàriament l'autoorganització de les persones que són crítiques amb els governs. El ciutadà té la seva autonomia. Els governs detesten internet, tenen por de la xarxa perquè internet és la llibertat. Els governs que són poc democràtics hi reaccionen de manera negativa; en canvi per als joves és fonamental. Tots els joves del món defensarien la llibertat mundial a internet.
Què els preocupa als governs?
Que es puguin mobilitzar, crear institucions socials i polítiques al marge de les existents, com a l'Estat espanyol amb el moviment del 15-M, com ha passat en molts països amb moviments de diferent ideologia. Les institucions dels partits tradicionals no controlen la societat, perquè es pot comunicar de manera autònoma, perquè la comunicació és horitzontal, no vertical. Els periodistes es beneficien d'internet perquè tenen molta més informació; en canvi els mitjans amb comunicació vertical estan superats per aquest present i futur.
Ha afirmat també que per al bon desenvolupament humà cal l'apoderament de la dona.
El punt de vista de la mentalitat de la dones ha estat la gran revolució dels darrers 50 anys. Aquesta revolució és el que ho canviarà tot, perquè és la base de les relacions personals, de l'educació, la sexualitat, la vida familiar... Encara hi ha resistència del poder patriarcal, però la transformació dels darrers 50 anys ha estat més ràpida que en milers d' anys. Internet i la comunicació han estat molt importants, amb grups d'interacció entre dones. A l'Iran hi ha un milió de dones que fan blogs i que s'expressen a internet de manera més lliure. Tot instrument de llibertat és un bon instrument per a persones oprimides i ho han estat al món per a la societat i els poders.
En la conferència parla de models de desenvolupament innovadors.
Exacte, la capacitat de les microempreses d'innovar. Poden accedir a informació i mercats sense passar per consultores i grans empreses. Avui un emprenedor pot trobar una relació directa amb tot sense passar pels controls tradicionals. L'organització en xarxa d'empreses permet un model econòmic que es pot adaptar a l'evolució del mercat. A Silicon Valley, per posar un exemple, les petites empreses de deu treballadors ara algunes són un gran gegant i un dels elements més importants ha estat la capacitat d'organitzar- se en xarxa des de l'inici.
Apple, iTunes, Netflix, poden perjudicar petites empreses?
Però és que les petites empreses són essencials per continuar la innovació. En aquests moments, la innovació està amb els joves que comencen un nou negoci. Està clar que les grans tenen un poder mundial, però la innovació està en les joves i el problemes que tenim aquí és que tenen dificultats enormes de finançament i són la base per a un creixement econòmic. L'autonomia i el ser jo, avui en dia és molt important i té moltes traduccions en molts sectors.
També parla de la política en xarxa essencial i dels moviments socials necessaris. La xarxa els ha facilitat ser més grans. Destaca el moviment independentista a Catalunya i el 15-M.
Sí, la xarxa ha permès el debat no controlat pels governs, el debat cultural, ideològic horitzontal i ha permès organització puntual. Poden fer accions col·lectives sense control dels aparells, i els moviments socials al món han tingut efectes increïbles ens els darrers deu anys. No només d'ideologia d'esquerra, moviments de dreta a Europa... Perquè la protesta ha estat contra les institucions actuals, que no representen els ciutadans. Els moviments socials tenen efectes diferits sobre els sistemes polítics. A l'Estat espanyol ha estat molt clar. Dos partits grans com el PP i el PSOE han passat de controlar el 80 per cent del vot al 48 per cent en només quatre anys. Podem ha canviat el panorama polític espanyol i el moviment independentista també ha canviat tota la política espanyola i catalana. La política catalana ha estat transformada per l'existència del moviment social independentista amb l'Assemblea Nacional Catalana, i és que els moviments són la base de la transformació.
Diu que la por se supera amb indignació i que la indignació canvia les societats. Les protestes al carrer disminueixen perquè ja hi ha les xarxes socials que poden arribar a anestesiar?
Crec que no. He estudiat aquest fenomen a tot el món, també al Brasil i Corea. Les xarxes socials i manifestacions al carrer es complementen, són dos aspectes del mateix moviment, el que passa és que la gent no pot estar al carrer eternament. Existeixen sempre a la xarxa moviments d'idees i relacions. Primer a la xarxa, després al carrer, i tenen efectes sobre les institucions, és sempre un triangle que té diferents intensitats. El moviment del carrer s'ha vist com ha transformat institucions, i el moviment d'idees continua a les xarxes.
Diu que els moviments guanyen si aconsegueixen un canvi de mentalitat en la massa crítica de la societat. Ha estat una persona indignada.
Sóc una persona indignada, però quan investigo, analitzo i escric sóc un analista. El meu suport no és a cap partit específic sinó a la capacitat de les persones a expressar-se a elles mateixes sense el control dels aparells burocràtics. En aquest sentit el moviment independentista és una expressió autònoma de la societat que s'expressa malgrat les imposicions últimament autoritàries, que no deixen ser autònom, i el meu suport és a l'expressió autònoma dels ciutadans.
Per exemple a Catalunya entén que milions de catalans vulguin un referèndum?
Ho entenc perfectament, perquè hi ha hagut un no-reconeixement de drets fonamentals a Catalunya durant molt de temps. El 80 per cent de les persones catalanes estan a favor del dret a decidir. Crec, però, que no n'hi haurà ara, mentre el govern de l'Estat estigui controlat pel PP, C's i el PSOE de Susana Díaz. Podria haver-hi un referèndum sobre la independència (vinculant o no) si al govern de l'Estat espanyol hi fos Podem, en coalició amb altres forces. Més concretament, la raó principal del cop d'estat al PSOE contra Pedro Sánchez és perquè al novembre Sánchez estava fent contactes per fer un govern socialista amb suport parlamentari de Podem i partits catalans. En aquest cas s'hauria donat una negociació per a una consulta a Catalunya. Si en el futur congrés el PSOE canvia cap a una política autònoma pel que fa al PP, podrien donar-se condicions. La capacitat de les societats que demanen decidir és cada vegada més gran. En general, si votessin els més joves de quaranta anys, tot canviaria molt, és una qüestió de temps. En els propers anys hi haurà una transformació més profunda del que hem vist.
Des de diferents països intenta impulsar canvis socials. Ha estat català, francès, xilè, brasiler... Quin percentatge és de cada?
Català de cor i m'agrada dir que sóc un pensador multilocal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós