Societat

Desacord sobre la quantitat de la renda garantida

JxSí augmenta a 531 euros el punt de partida de la prestació per arribar a 664 l'any 2022

L'oposició ho veu insuficient

La futura renda garantida de ciutadania, la prestació que haurà de servir perquè ningú estigui a Catalunya sota el llindar de la pobresa, continua sense acord. La ponència que treballa en aquesta qüestió al Parlament té una nova proposta de Junts pel Sí (JxSí) a sobre la taula, però no els acaba de convèncer. En la nova oferta, es manté que es començaria a aplicar gradualment a partir del juliol del 2017 amb una quantitat de 531 euros en el cas d'una sola persona; 587, en una llar de dos membres; 641, de tres, i 697, de quatre. “Hem millorat les xifres de partida tal com se'ns va demanar. Ara demanem generositat per part de tots”, va plantejar ahir el diputat de JxSí Chakir El Homrani.

Pel que fa al calendari d'aplicació, es manté com en l'anterior proposta d'arribar al total de la prestació l'any 2022, però es millora una mica la quantitat en cas d'haver-hi un tercer o un quart membre a la família. Així, una persona sola cobraria 664 euros el 2022; una unitat familiar de dues, 996 euros; de tres, 1.071 euros, i de quatre, 1.146. En tots els casos es manté un model vinculat al seguiment d'un pla d'inserció social o laboral, en el cas dels adults en edat de treballar, del qual depenen 150 euros mensuals de l'ajuda. El Homrani defensa que la renda garantida és “una oportunitat per fer un canvi en les polítiques de protecció social” i considera que es pot arribar a un acord. “La proposta final nostra és molt superior a la renda d'inclusió que ha presentat aquests dies el govern valencià”, va argumentar el diputat.

El diputat del PSC Raúl Moreno considera que es tracta d'“una lleu millora que queda curta i és encara insuficient”, i reclama “concreció” al govern per saber “quin és el veritable grau de compromís per solucionar la situació d'emergència social”.

LA XIFRA

243
milions
d'euros es destinaran l'any vinent a la posada en funcionament de la renda garantida de ciutadania.

Marxa de Sant Jaume al Parlament

Malgrat la pluja, catorze persones estaven disposades ahir al vespre a passar una segona nit a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per reclamar que s'aprovi una veritable renda de ciutadania. Al llarg del dia es van fer activitats, tot i que algunes es van fer sota cobert a darrere de l'ajuntament. Els activistes, convocats per entitats, moviments socials i sindicats, van començar la vaga de fam diumenge al matí i tenen previst acabar-la aquesta tarda, a les sis, per dirigir-se acompanyats d'altres persones fins a les portes del Parlament, on s'estarà debatent el pressupost.

A més de moltes persones anònimes i també de moltes involucrades en moviments i entitats socials que fa anys que donen suport públic als promotors de la ILP que va obligar el Parlament a debatre la renda garantida, ahir van visitar els activistes la consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i els membres de la PAH.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà