Societat

La Ribera d'Ebre, la comarca amb major PIB per habitant

L'Alt Camp i el Tarragonès també es troben per damunt de la mitjana catalana, i el Montsià i el Baix Penedès, a la cua

El sector serveis genera la major part de la riquesa a vuit de les deu comarques de la demarcació

Tan sols tres comarques de la demarcació de Tarragona es troben per damunt de la mitjana catalana en producte interior brut (PIB) per habitant, la xifra resultant de dividir la riquesa generada en un territori entre la seva població. Segons les dades corresponents al 2014 recopilades per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), la Ribera d'Ebre, l'Alt Camp i el Tarragonès són les comarques que presenten millors xifres, mentre que la resta de la demarcació es troba per sota dels 27.800 euros per habitant que constitueixen la mitjana catalana.

La Ribera d'Ebre, de fet, és la comarca catalana amb un PIB per habitant més elevat, amb 36.000 euros per habitant, segons les dades de l'Idescat. D'aquesta manera, la comarca ebrenca se situa per damunt del Barcelonès (34.500) i l'Aran (32.100), que són els altres territoris que completen els tres primers llocs del rànquing. L'Alt Camp és la primera comarca del Camp de Tarragona, amb 31.100 euros per habitant (quart lloc en el rànquing català), seguida del Tarragonès, amb 30.200 euros.

L'altra cara de la moneda la representen el Montsià i el Baix Penedès, que són les dues comarques amb les pitjors xifres de tot Catalunya. El Montsià ocupa el darrer lloc en el rànquing, amb un PIB per habitant de tan sols 16.000 euros, i el Baix Penedès se situa tan sols un lloc més amunt, amb 16.400 euros. El Priorat també es troba entre les darreres comarques catalanes, amb 17.800 euros, malgrat que és la comarca que va registrar el 2014 un augment més gran respecte del 2013, d'un 13,4%. Curiosament, la Ribera d'Ebre és la comarca catalana amb el PIB per habitant més baix respecte del 2013, un 12,4%.

Per municipis

Si l'activitat de les dues centrals nuclears a Ascó és clau per a l'elevat PIB de la Ribera de l'Ebre, l'altre municipi nuclear de la demarcació, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, es troba al capdavant del rànquing tarragoní de municipis amb un PIB per habitant més elevat (66.500 euros per habitant), xifra que és més del doble de la mitjana catalana. La població és la tercera, de fet, en el rànquing de municipis catalans.

Constantí, la Selva del Camp, Montblanc i Tarragona segueixen Vandellòs en la llista de municipis de la demarcació amb una major riquesa per habitant, mentre que el primer municipi de les Terres de l'Ebre d'aparèixer a la llista és Gandesa (28.300 euros per habitant). La capital de la Terra Alta és, de fet, l'única població ebrenca que està per damunt de la mitjana catalana, que frega Tortosa, amb 26.800 euros per habitant.

Les dades de l'Idescat (que, pel que fa a les poblacions, es limita a aquelles de més de 5.000 habitants o capitals de comarca) també fan evident que poblacions amb potencial turístic com ara Salou i capitals com Reus es troben per sota de la mitjana catalana. Els darrers llocs corresponen a poblacions amb un PIB per habitant per sota de la meitat de la mitjana catalana, i que coincideixen, a més, amb les dues comarques també a la cua del rànquing: Sant Carles de la Ràpita i Alcanar, al Montsià, i Calafell i Cunit, al Baix Penedès.

LES XIFRES

66.500
euros
és el PIB per habitant a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, el municipi que el té més alt a la demarcació.
59%
és el pes
del sector industrial a la Ribera d'Ebre. Amb l'Alt Camp, són les úniques comarques on domina.

La Ribera i l'Alt Camp, amb més pes industrial

Les dades de l'Idescat corresponents al 2014 detecten el domini del sector serveis en la generació de riquesa a pràcticament tota la demarcació, ja que a la majoria de comarques més de la meitat del PIB depèn d'activitats englobades en aquest àmbit econòmic. Tan sols hi ha dues excepcions: la Ribera d'Ebre, on el sector industrial té un pes del 59%, i l'Alt Camp, amb un 54% també del sector secundari. Per un altre costat, les comarques on els serveis són més dominants en l'activitat econòmica es troben al litoral, i són el Baix Penedès (74%), el Baix Ebre (70%) i el Tarragonès (68%).

Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant de nou té un comportament similar al de la Ribera d'Ebre, i també hi domina el sector industrial, amb un 64% del total del PIB municipal, molt determinat per la riquesa generada des de la central nuclear. Al segon municipi amb PIB per habitant més alt, Constantí, hi predominen els serveis (68%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt