Societat

Municipal

Les estàtues de la Rambla reclamen atenció municipal

L'Associació República de les Estàtues Humanes de la Rambla presenta un projecte d'autogestió per al grup i rep una resposta ambigua, oberta al diàleg sense especificar qui serà l'interlocutor

“Sento que l'Ajuntament vol deixar morir les estàtues.” Ho diu Walter San Joaquín en representació de l'Associació República de les Estàtues Humanes de la Rambla de Barcelona. Aquest mes de desembre, van presentar a diverses instàncies municipals un projecte d'autogestió. Se senten arraconats i amuntegats al capdavall de la Rambla, diuen, obligats a estar situats en llocs complicats, com ara la sortida del metro, enganxats a un pas de vianants... L'ambient entre les estàtues és tens. Una de les raons és el sistema d'atorgament de llicències i el fet que no se'n faci un seguiment. Segons l'associació, entre alguns s'ha establert la percepció que la llicència els dona propietat sobre l'espai públic. Un dels requisits per no perdre la llicència és ser-hi, actuar, i, diuen, n'hi ha que no hi són des de fa anys. No ocupen el seu lloc i no permeten que l'ocupi un altre. El projecte d'autogestió planteja, a banda d'una selecció artística amb cara i ulls, un sorteig diari dels espais que podran ocupar les estàtues. Les aportacions d'aquest projecte són moltes, com ara reclamar més espai entre una estàtua i una altra.

L'Ajuntament ha enviat la proposta d'autogestió al districte de Ciutat Vella i a l'Institut de Cultura de l'Ajuntament. “Crec que no faran res, però almenys sembla que s'han llegit el material”, comenta San Joaquín. El dia 30, l'associació va tornar a entrar una carta a l'Ajuntament, i el 30, també, des d'Espai Public de Ciutat Vella es va emetre un comunicat: “Us volem informar que ens posarem en contacte amb tots vosaltres abans d'aprovar inicialment la nova normativa d'estàtues humanes. Tindrem en compte algunes de les aportacions que ens vau fer en el seu dia.” Pels artistes, és un cant de sirena. Esperen, demanen, que el seu cas es tracti des de l'àmbit de la cultura, ja que són cultura i art de carrer. I tenir un interlocutor clar, amb nom i cognoms. Fins ara, res, diuen. “A Ciutat Vella, com en qualsevol altre lloc, ha de ser l'Icub qui doni les ordres en matèria de cultura i no l'Ajuntament, que no té direcció artística. Però és a l'inrevés.” Les reclamacions, asseguren, són contínues i des de l'Ajuntament, diuen, els “escombren com la brossa sota l'estora”: “Què passa amb el patrimoni cultural immaterial?” “Quan reordenin la Rambla, col·locaran les terrasses fent zig-zag. Si ho fan així, necessitaran més espai, i els pintors i les estàtues desapareixeran”, afirmen. El mateix dia 30, a última hora de la tarda, des de l'Ajuntament, insistien en la seva postura: “Coneixem la proposta d'autogestió, però mantenim un diàleg amb totes les estàtues, i volem arribar a una fórmula tan acordada com sigui possible. No ens hem marcat un termini.”

LA DATA

21.12.2016
L'associació que agrupa
part de les estàtues va presentar a l'Ajuntament un projecte per autogestionar-se.

LA FRASE

Ens escombren com la brossa sota l'estora. Què passa amb el patrimoni cultural immaterial?
Walter San Joaquín
Associació República de les Estàtues Humanes de La Rambla


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona