Societat

Economia col·laborativa

Pagar lloguers amb llibres

Llibre Solidari és una organització d'economia col·laborativa orientada a l'ajuda de persones en situació d'urgència social

Accepten llibres directament als seus punts de venda i, per a quantitats importants, passen a domicili

Comprar llibres al preu d'un, dos o tres euros a les parades de Llibre Solidari ajuda a pagar el lloguer i el menjar de famílies necessitades i afavoreix la inserció laboral de col·lectius amb problemes de mobilitat o socialització. Es tracta d'una organització no governamental d'economia col·laborativa orientada “a la captació de recursos humans, materials i econòmics, amb la finalitat d'ajudar a través d'una obra social”.

La idea la va tenir l'empresari Joan Bagur quan, l'any 2011, el van operar d'una greu malaltia. “Vaig decidir que, si me'n sortia, crearia una nova empresa, no pas per guanyar diners, sinó per ajudar els més necessitats.” És així com va sortir la idea de Llibre Solidari. Al cap d'un any, superats els problemes de salut, en Joan i alguns amics i familiars van començar “a recollir llibres per les cases amb un carret, i a guardar-los a casa i en un traster”. Els venien, al principi, en una parada a la Rambla i, al cap de poc temps, van obrir el local que és actualment la seu de Llibre Solidari, al carrer Francesc Tàrrega del barri del Congrés i els Indians.

En aquesta seu, una de les voluntàries és Yolanda López, encarregada de lliurar els ajuts econòmics a les persones necessitades que els envien els assistents socials. Yolanda afirma: “La meva motivació és veure l'alegria d'aquesta gent quan reben la nostra solidaritat; això m'anima i em manté intacta la motivació des de fa més de quatre anys, quan em van prejubilar i vaig conèixer Llibre Solidari.” Al cap de cinc anys, l'associació té obertes llibreries a Barcelona i a Sabadell, parades permanents als vestíbuls de les estacions de metro amb més afluència, estands en mercats municipals i punts de venda que es van ampliant i escampant. El volum de venda de llibres se situa a hores d'ara “entre els 15.000 i els 20.000 llibres mensuals”, amb una setantena de voluntaris. “Funcionem com una empresa sense ser-ho”, explica Bagur, que preveu un fort augment d'activitat amb la propera iniciativa de venda per internet. La diferència amb una empresa és que tots els beneficis es destinen a ajudar els més necessitats. “A uns els comprem menjar fresc, a uns altres els ajudem a pagar el lloguer i tenim un parell de pisos d'acollida propis.”

La filla d'en Joan aclareix que Llibre Solidari funciona igualment contractant “gent de col·lectius amb dificultats per accedir al món laboral”. “Per ser efectiva, la solidaritat organitzada necessita un pla estratègic, estudiar bé fins on podem arribar, ja que cada dia rebem més demandes d'ajuda d'entitats i col·lectius”, diu la Berta. Els llibres a la venda els porten directament els particulars, però també en reben de biblioteques, entitats i empreses. En Joan està molt orgullós d'una altra activitat: enviar llibres als alumnes de les escoles de Colòmbia i el Perú que no en tenen. Pare i filla coincideixen que Llibre Solidari es caracteritza per “la barreja d'altruisme i capacitat empresarial, combinació que permet un tipus d'organització àgil i efectiva.”

A més dels llibres de literatura, accepten tot tipus de material cultural com llibres de text, diccionaris, enciclopèdies, revistes, còmics, pel·lícules i CD. Recullen els llibres directament a qualsevol dels punts de venda i, per a quantitats importants de material, els voluntaris del servei de recollida passen pels domicilis particulars i les seus socials d'empreses i entitats.

Punts de venda
Tenen botigues a Barcelona (als carrers Francesc Tàrrega, Galileu, Huelva i Vilà i Vilà) i a Sabadell (al passeig del Comerç). També tenen punts de venda als vestíbuls del metro, a La Sagrera, Diagonal, Espanya i Universitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El turisme cultural es fa un lloc a les diòcesis gironines

GIRONA
Les ajudes no cobreixen despeses

Les ajudes no cobreixen despeses

Ajuda per a la documentació

Ajuda per a la documentació

Sense cap ingrés

Sense cap ingrés

La família espera que els ajudi

La família espera que els ajudi

Ajuda per a un tractament mèdic

Ajuda per a un tractament mèdic

Té ganes d’aprendre

Té ganes d’aprendre

Un punt de trobada per teixir xarxes

girona
ANDRÉS MARÍ
NASCUT A CUBA, ESCRIPTOR, ACTOR, DIRECTOR DE TEATRE I LLICENCIAT EN LITERATURA HISPÀNICA,

“He fet teatre per als soldats cubans a Nicaragua i a Angola”

Calella de Mar