Societat

sanitat

El sindicat dels metges demana reobrir 1.200 llits tancats per superar el col·lapse d'urgències

El sindicat Metges de Catalunya ha exigit aquest dijous que el departament de Salut reobri els 1.200 llits que s'han tancat els últims anys als hospitals catalans per les retallades, per superar el col·lapse que registren els serveis d'urgències des de fa més de dues setmanes per la grip. El president de Metges de Catalunya, el cirurgià Jordi Cruz, ha explicat avui que, segons les dades recollides per aquest sindicat a set grans hospitals de Barcelona, “els serveis d'urgències estan col·lapsats, amb boxs duplicats, passadissos plens de pacients i esperes de fins a dotze hores” per atendre'ls.

“Tots aquests serveis d'urgències ja estan, estructuralment, tensionats en el seu dia a dia i, ara, amb l'epidèmia de la grip, encara ho estan més. Les condicions són precàries i els professionals així ens ho indiquen”, ha raonat el representant mèdic. Cruz cita com a exemple, en aquest sentit, la carta que ahir va fer arribar el comitè d'empresa de l'Hospital Parc Taulí, de Sabadell (Vallès Occidental), al conseller de Salut, Antoni Comín, i al Govern sobre les “lamentables condicions en les quals són atesos els usuaris i en les quals es veuen forçats a treballar els professionals”.

En la missiva, a més, s'alerta el govern de Carles Puigdemont que està “en risc la seguretat dels pacients i, a causa de la insuportable pressió assistencial i la mala gestió dels recursos, si no es fa una cosa immediata estarà en risc l'excel·lent qualitat assistencial que els professionals han demostrat fins ara”. “Això és molt greu”, ha considerat avui Jordi Cruz, que ha recordat que aquest centre fa un any i mig que està en aquesta situació.

El primer remei per alleujar aquestes circumstàncies, ha remarcat, hauria de ser la reobertura dels 1.200 llits tancats als diferents hospitals i dotar amb més recursos humans i econòmics aquests serveis i també l'atenció primària. De fet, alguns hospitals ja han començat a obrir llits, com Vall d'Hebron, que n'ha contractat deu a l'Hospital de l'Esperança i ha reservat un nombre similar al seu hospital de Traumatologia.

L'Hospital del Mar n'ha contractat trenta també a l'Esperança i el Joan XXIII, de Tarragona, el Sant Joan, de Reus, i el Verge de la Cinta, de Tortosa, n'han obert una quarantena, en el seu conjunt. Altres hospitals, com l'Arnau de Vilanova, de Lleida, i Can Ruti, de Badalona, han ajornat operacions quirúrgiques no urgents i així poder ocupar aquests llits amb els casos més greus de grip, ha assegurat Cruz.

D'altra banda, ha considerat que l'epidèmia de grip també està causant tensió en els serveis dels ambulatoris, a causa, principalment, de la retallada del miler de metges que s'ha realitzat els últims anys en la sanitat catalana.

Si cada metge de la sanitat pública té assignades unes 1.500 cartilles (1.100 els pediatres), el miler de metges retallats atenia 1,5 milió de persones aproximadament, que s'han hagut de repartir entre la resta de professionals, cosa que causa retards en les visites d'atenció primària “de fins a quinze dies, en algun cas”, ha indicat.

A més, ha elogiat la feina dels metges de la primària en indicar que “és un tòpic” que als CAPs no es resolguin urgències i ha indicat que, segons les seves dades, de 259 visites de mitjana que s'atenen en aquests centres, només set es deriven a l'hospital a Barcelona. Els CUAP i els CAP “resolen també patologies que haurien d'anar als hospitals, i això no es diu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós