Societat

Política de frontera i drets humans

Els menors són els més vulnerables dins el col·lectiu d'emigrants, sobretot els que estan sols

L'Estat no compleix amb les obligacions internacionals

“Europa serà capaç de fer front a les problemàtiques associades a la immigració si és capaç de proposar amb claredat la seva pròpia identitat cultural i posar en pràctica legislacions adequades que permetin tutelar els drets dels ciutadans europeus i garantir, al mateix temps, l'acollida d'immigrants.” Les paraules del papa Francesc al Parlament Europeu emmarquen la celebració de la Jornada Mundial de l'Emigrant i el Refugiat, que se celebra cada any el 15 de gener per cridar l'atenció sobre la situació dels emigrants, especialment els menors d'edat que estan sols. Els nens són el grup més vulnerable entre els emigrants, són invisibles per manca de papers i no tenen veu, ja que sense la companyia d'adults no els escolta ningú i és habitual que caiguin a la part baixa de la degradació humana, on la il·legalitat i la violència cremen en un instant el futur de molts innocents.

L'emigració, avui, no és un fenomen limitat a unes parts del planeta, ja que afecta tots els continents i es converteix en una dramàtica qüestió mundial. Les entitats d'acció social de l'Església –Càritas, Confer i Justícia i Pau– hem manifestat el nostre dolor pels successos ocorreguts l'1 de gener passat a la matinada al perímetre de la tanca entre Ceuta i el Marroc. Considerem que aquestes actuacions tan sols serveixen per incrementar el dolor de persones que sol·liciten la protecció internacional i reclamem un model de gestió de fronteres centrat, no tan sols en temes de seguretat, sinó compromès amb el respecte a la integritat personal i els drets humans. Ens plantegem la pregunta de què està fallant a l'hora d'articular una política de fronteres basada en els principis humanitaris i capaç de garantir vies d'accés segures per a les persones que fugen de la violència. Reiterem el rebuig a les devolucions sumàries apel·lant al dictamen de l'Acnur que el 2015 advertia que l'esmena a la llei d'estrangeria no avala les devolucions en calent i demanem a l'Estat que compleixi amb les obligacions internacionals sobre els drets humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt