Societat

tribunals

corrupció

Tècnics acusats de frau afirmen que obeïen Adif

Els investigats justifiquen al jutjat el canvi de certificats al TAV de la Sagrera

Quatre responsables de les empreses d'assistència tècnica contractades per Adif per fer el control de les obres de l'estació del tren d'alta velocitat (TAV) a la Sagrera de Barcelona i acusats de provocar-hi un sobrecost de 82 milions d'euros del 2008 al 2010 van afirmar ahir al jutjat que seguien les ordres dels caps de l'empresa pública, segons van indicar fonts judicials. Els tècnics d'Aecom Inocsa, SGS Tegnos i Audingintraesa van detallar que els caps d'Adif modificaven les obres, segons els diners disponibles, i sense fer un projecte o un contracte administratiu nou. Per això, van admetre que van falsejar certificacions perquè si, per exemple, en el projecte estava pressupostat un moviment de terres per fer els accessos o la plataforma, al final podien haver prioritzat fer obres d'estructura amb acer. El fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled assegura que en les certificacions “anotaven mesures d'obra executada diferents: unes de reals i altres de fictícies”, i per això els acusa de falsedat continuada de document públic, a més de malversació i prevaricació.

Reclamacions encreuades

La titular del jutjat d'instrucció número 26 de Barcelona, Roser Aixandri, és l'encarregada de dirimir si aquests tècnics estaven conxorxats amb tres caps d'Adif i les constructores per malversar uns 82 milions d'euros públics.

Adif va alertar la fiscalia d'aquest possible sobrecost, quan el 2014 també es va destapar una primera irregularitat, amb una malversació d'uns 321 milions d'euros, en un altre jutjat, i on també són investigats dos directius d'Adif, liderats per Rafael Rodríguez Gutiérrez. En la causa de la Sagrera hi ha vuit funcionaris implicats.

Avui i demà han de declarar en qualitat d'investigats vuit responsables de les constructores responsables de les tres obres sota investigació. Els advocats Rafael Entrena i Jesús Santín, que representen la UTE (unió temporal d'empreses) formada per Acciona i Copcisa, que van fer la plataforma del tram de la Sagrera-Nus de la Trinitat, adjudicat el 2008 i amb dues modificacions i complements, van detallar que els seus clients han presentat un contenciós contra Adif perquè tenen pendents de cobrar uns quinze milions. Dimecres han de declarar caps de FCC i Dragados sobre les obres de l'estació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Retards de més de mitja hora a la R11 per una avaria entre Girona i Sant Miquel de Fluvià

girona
salut

L’Hospital de Mataró canvia els uniformes quirúrgics per uns més sostenibles

mataró

Les fires del 1 de Maig omplen de gent els carrers de Figueres malgrat l'amenaça de pluja

figueres

El TSJC reconeix la bulímia com una malaltia incapacitant

girona
urbanisme

Alella tira endavant el projecte per urbanitzar la Serreta i El Pla

alella
mobilitat

Mataró comença a multar els cotxes que se saltin les restriccions a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia