Societat

La natalitat cau als mínims i hi ha més morts que naixements

El nombre de nounats a la regió queda en només 4.699 l'any 2015, la xifra més baixa dels últims tretze anys

Es registren menys matrimonis, i on menys baixen és al Berguedà i al Solsonès, però pugen a Osona

La natalitat a la regió central va caure el 2015 fins als 4.699 naixements, una xifra que no era tan baixa des de l'any 2002, segons les dades que l'Idescat va fer públiques ahir. El nombre de nounats va baixar un 4,87% respecte a un any abans. Per contra, el nombre de persones mortes va créixer un 6,2%, fins a les 4.937 defuncions registrades. Això ha provocat que hi hagi hagut més defuncions que naixements, amb la qual cosa el creixement natural ha quedat en negatiu. No passava des de feia catorze anys. Des del 2008, quan es van registrar més de sis mil naixements, la natalitat no ha parat de disminuir, seguint la tendència general arrossegada per la crisi econòmica. I per exemple, el 2015 van néixer gairebé mil nens menys que 10 anys abans. És el primer cop des de l'arribada de la crisi que les morts superen els naixements i que, per tant, comptant només la diferència entre naixements i defuncions, la regió perd població. En canvi, no passa en el conjunt de Catalunya, on el creixement vegetatiu és positiu.

Per comarques, la davallada més important la viu l'Anoia, amb un 10,54% menys de naixements, seguida del Bages i Osona. En canvi, al Moianès han nascut gairebé un 20% més d'infants. En xifres absolutes, és al Bages on hi ha més nounats i el Moianès, menys. Pel que fa a les defuncions, el nombre de morts baixa al Solsonès però puja a Osona. Al Moianès i al Berguedà el nombre de morts ha superat el de naixements.

També van a la baixa els matrimonis, amb una davallada de l'1,72% respecte al 2014. I ja s'havien viscut xifres inferiors en anys anteriors. De fet, entre el 2010 i el 2013 el nombre de casaments va ser menor que el de l'any 2015.

La caiguda més destacada del nombre de persones que decideixen casar-se és al Berguedà, on els matrimonis disminueixen un 26,28%. També són importants les davallades al Solsonès i el Moianès. En canvi, a Osona van tenir un 8,3% més de matrimonis registrats.

Són estadístiques que l'Idescat extreu del Registre Civil. A nivell català, el 2015 es van registrar 70.450 nascuts vius, 64.866 defuncions i 27.592 matrimonis. Respecte al 2014, el nombre de naixements ha baixat un 1,6%, el de defuncions ha augmentat un 5,8% i el de matrimonis ha crescut un 2,9%.

LA DATA

2002
Des d'aquell any
la regió no tenia una xifra tan baixa de natalitat com la de 2015. Llavors eren 4.398 naixements.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona