Societat

educació

L'administració liderarà el canvi educatiu a Barcelona

El consorci aportarà personal, hores de mentoria i assessorament directe als centres d'Escola Nova 21

L'alcaldessa Colau i la consellera Ruiz aposten perquè la innovació sigui dins les escoles

El projecte Escola Nova 21, que aplega mig miler d'escoles i instituts que, a diferents velocitats, es proposen dur a terme un canvi en el model educatiu dels seus centres, ha aconseguit, en pocs mesos de vida, la implicació directa de l'administració a la ciutat de Barcelona. El Consorci d'Educació de Barcelona (format per l'Ajuntament i la Generalitat). l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l'Associació de Mestres Rosa Sensat i Escola Nova 21 van presentar ahir un acord per constituir les anomenades Xarxes per al Canvi que ajudaran tots els centres de la ciutat a materialitzar el canvi.

Les xarxes tindran entre sis i deu centres cadascuna, que col·laboraran per dur a terme la transformació educativa. En la primera fase del projecte, aquest mateix any, es constituiran un total de dinou xarxes territorials que formaran part dels programes ja existents: Eines per al Canvi i Escola Nova 21. En total, hi participaran 152 centres de la ciutat –87 instituts i escoles públics i 65 de concertats–, amb la implicació activa de dos representants per centre –uns 300 docents–, als quals se sumarà el conjunt del professorat de cada centre.

En les altres dues fases (cursos 2017-18 i 2018-19) s'hi aniran incorporant altres centres que tinguin la voluntat i disponibilitat de sostenir un procés de canvi transformador i de col·laboració amb la xarxa. A més, la trentena d'escoles públiques del programa Eines per al Canvi disposaran del suport de mentors que acompanyaran el centre en el procés de canvi, amb cinc professors de l'ICE de la UAB i amb tècnics del consorci.

Les xarxes tindran reunions periòdiques i el pla anual inclourà jornades, seminaris i conferències amb la participació de totes les xarxes. L'objectiu serà fomentar que cada centre aporti, comparteixi i apliqui nous mètodes, i transmetre la idea que tots els centres d'una mateixa zona d'escolarització ofereixen uns estàndards educatius i de qualitat equivalents. Es preveu que pel curs 2019/20 tots els centres públics d'educació obligatòria de Barcelona estiguin vinculats a la Xarxa per al Canvi del seu territori.

Van assistir a l'acte la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Colau va afirmar que programes d'innovació com el presentat són “imprescindibles per aconseguir l'èxit educatiu, i no només l'acadèmic” i per construir una ciutat “democràtica, justa i equitativa, amb ciutadans crítics i compromesos”. I Ruiz va insistir que “perquè la transformació educativa sigui real”, la innovació ha de dur-se a terme “sobretot als centres que més ho necessiten”.

LES FRASES

La transformació educativa és real si es du a terme als centres que més ho necessiten
Meritxell Ruiz
consellera d'ensenyament
No volem escoles estel·lars, sinó una galàxia d'escoles excel·lents, amb ciutadans crítics
Ada Colau
alcaldessa de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla