La UdG ha de decidir avui si vol continuïtat o prefereix un canvi

Més de 12.000 persones estan cridades a participar en les eleccions al rectorat

A grans trets, votar Geli és una aposta per la continuïtat, constatada a més pel fet que la major part dels membres actuals del seu equip repeteixen, i per les declaracions de la candidata en què recalcava que per executar bé el seu programa li calien dos mandats. Poch, per tant, és la imatge de l'alternativa. Un major dinamisme i unes gestions més àgils dels graus i els màsters és el que Poch i el seu equip prometen. Programes a part, la tria d'avui és també entre dos tarannàs que tenen poca cosa en comú.

Pronòstic difícil

Al marge dels cercles més propers als dos equips, a la UdG no hi ha ningú que s'atreveixi a donar un pronòstic de què pot passar avui. En l'últim precedent d'unes eleccions amb dos candidats (2002) es donava per fet el triomf de qui havia estat la mà dreta de l'històric Josep Maria Nadal, Sergi Bonet, però en canvi es va imposar –per uns pocs vots– una alternativa apareguda per sorpresa, Joan Batlle. Com que avui no hi ha un favorit clar, el pronòstic més freqüent als campus és que qui guanyi ho farà per poc marge. Si no es produeix una sorpresa majúscula, l'índex de participació serà modest. Ara fa quatre anys (amb quatre candidats) no es va passar del 26%. El 2002, la proporció tan sols va ser del 10%. Un col·lectiu d'estudiants demana el vot nul.

La primera autoritat

El màxim òrgan de govern de la UdG és el consell de govern i l'autoritat màxima, el rector o la rectora. En aquests 18 anys només han ocupat el càrrec tres persones: Josep Maria Nadal (1992-2002), Joan Batlle (2002-2005) i Anna Maria Geli (des del 2005). El consell, però, està supeditat a les decisions més estratègiques que pren el claustre, una mena de parlament on hi ha representats tots els col·lectius de la UdG: els cossos docents, els treballadors i els estudiants. Paral·lelament, un consell social es cuida dels lligams entre la universitat i la societat gironina. Hi ha representats del govern, del Parlament, dels empresaris, dels sindicats, dels ens locals, dels exalumnes i dels col·lectius de la universitat.

ELS CANDIDATS

Anna Maria Geli
catedràtica de didàctica de les ciències experimentals
(Girona, 1950) Ha estat vicerectora i degana de la Facultat d'Educació i Psicologia. Rectora des del 2005
Manel Poch
CATEDRÀTIC D'ENGINYERIA QUÍMICA
(Barcelona, 1957) Ha estat vicerector en dues etapes diferents i degà de la Facultat de Ciències.

Els catedràtics manen

R. E

El sistema electoral universitari està dissenyat perquè sigui la opinió dels catedràtics la que pesi més a l'hora d'elegir el rector. Si bé cadascuna de les 12.301 persones de la UdG té un vot, un cop s'hagi fet el recompte s'aplicarà una fórmula de ponderació. Els vots dels 389 catedràtics han d'equivaler al 51% del total de vots comptabilitzats; els de la resta de docents (1.064) han de representar el 14%; els dels estudiants (n'hi ha 12.401, però tenen dret a vot els matriculats a primers d'octubre, que eren 10.156), el 23%, i els del personal d'administració i serveis (PAS, que són 692), el 12%. Tradicionalment, els que més voten són el catedràtics i els que ho fan menys són els estudiants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona