Societat

municipal

la gestió de l'aigua

El Parlament Ciutadà insta a mobilitzar-se per la gestió pública de l'aigua a Terrassa

La constitució de l'ens aplega 115 entitats i s'acorda tenir més visibilitat en pròximes trobades

També s'hi va tractar la polèmica elecció del síndic

La constitució del Parlament Ciutadà de Terrassa va convocar dissabte fins a 115 entitats i col·lectius que es van inscriure en una primera trobada en la qual es va acordar participar en la mobilització del 19 de març que organitzen a partir de les dotze del migdia la Taula de l'Aigua i Aigua és Vida a la plaça de l'Estació del Nord per reclamar la recuperació pública de la gestió de l'aigua a Terrassa. Aquest suport rebut per les diferent entitats es produeix en un moment de ple conflicte judicial entre l'actual concessionària en pròrroga forçosa, Mina Pública Aigües de Terrassa, ja que se li va acabar la concessió després de 75 anys, i l'Ajuntament.

Durant l'acte que va impulsar el Consell d'Entitats d'Acció Ciutadana i la Taula de l'Aigua es van aprovar dues mocions que aquesta última entitat hi va aportar després d'intensos debats. Les mocions tractaven sobre els principis en la gestió de l'aigua pública, com ara els de dret d'accés, qualitat, sostenibilitat, gestió eficaç, sostenibilitat financera, transparència i control ciutadà a través de la seva participació en els mecanismes de gestió. El segon text era de propostes per al model de gestió directa i que inclogui un instrument de participació, fiscalització i control ciutadà a través d'un Consell Ciutadà de l'Aigua. Emili Díaz, de la Taula de l'Aigua, va destacar la qualitat de les aportacions amb la introducció d'esmenes i va fer una crida a participar en la reunió del 31 de gener a la tarda al casal cívic del Segle XX per preparar el manifest i la logística de la mobilització del 19 de març.

El Parlament Ciutadà anirà abordant altres temàtiques funcionant com a espai de trobada i debat per a persones “ben informades”, segons va explicar Dolors Frigola, membre del Grup de Suport del Consell d'Entitats, que vol promoure l'apoderament ciutadà i tenir veu i influència en la presa de decisions a Terrassa. A la trobada, també va haver-hi intervencions perquè es reconeguin els drets a les persones migrants; perquè l'Estat intercedeixi en el cobrament de pensions de Veneçuela; dels “iaioflautes” per protestar per la millora de les pensions; de la comunitat educativa contra la segregació escolar, i també per demanar la participació en la manifestació del 18 de febrer en defensa dels refugiats.

LA FRASE

El Parlament vol ser una eina al servei de la ciutadania i no substituir cap altre espai de debat
Dolors Frigola
Membre del Grup de Suport del Consell d'Entitats

El síndic, pendent del síndic

Una de les qüestions que es van plantejar al Parlament Ciutadà és la polèmica elecció del síndic municipal després que el Grup de Suport del Consell d'Entitats d'Acció Ciutadana, amb la participació de l'Observatori Ciutadà Municipal (OCM) i membres de l'Espai de Defensa dels Drets denunciessin irregularitats, falta de control i reglament en la recollida de votacions de suport, fet que va provocar que l'alcalde, Jordi Ballart, suspengués l'aprovació de l'ordre del dia del ple. Ballart es va reunir divendres amb els candidats per escoltar les seves opinions i anunciar que dimecres es reunirà amb el síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, per abordar la qüestió com li va requerir arran de la denúncia que les entitats li van fer arribar. Després hi haurà una tanda de contactes amb els partits polítics i es convocarà una junta de portaveus el mes que ve per prendre una decisió. Les entitats també esperen que l'alcalde s'hi adreci per donar resposta a les seves queixes i, si no, van assegurar que prendran la iniciativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós