Societat

Memòria històrica

La repressió i les fosses comunes del franquisme, exposades a Banyoles

El documentalista Sergi Bernal porta al Museu Arqueològic el cas del mestre Antoni Benaiges, que va exercir durant la República en un poblet de Burgos

Antoni Benaiges era un mestre català que, en esclatar la guerra civil, estava donant classes en un poblet de Burgos, Bañuelos de Bureba. L'educador aplicava els sistemes pedagògics més progressistes (el mètode Freinet), en sintonia amb les pautes de la República, i això el devia condemnar. Poc després de l'aixecament miliar, Benaiges va desaparèixer. No es va saber res més d'ell fins que el 2010 van obrir una fossa comuna a la província de Burgos i en van identificar les restes.

El fotoperiodista Sergi Bernal va seguir els desenterraments i, en conèixer el cas de Benaiges, es va proposar rescatar la seva memòria, com a exemple del que va passar a molts altres mestres. El resultat de la seva recerca ha estat un documental (El retratista, codirigit amb Alberto Bougleux), un llibre (Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar, en companyia de Francesc Escribano) i una exposició fotogràfica. Aquesta última, titulada Desenterrant el silenci, es podrà veure al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles a partir d'aquest vespre i fins a finals de març. La iniciativa de dur l'exposició a Banyoles s'emmarca en el projecte Memòria històrica i diàleg intergeneracional impulsat per l'Ajuntament i adreçat als centres de secundària. “L'objectiu –expliquen fonts del consistori– és apropar als més joves els efectes que tota dictadura, com la que va significar el règim franquista, té a nivell social i rescatar, sobretot, les conseqüències i l'abast de la repressió feixista en contrast amb els valors de la democràcia, la llibertat i el respecte a les idees.”

LES DATES

1936
és l'any
en què va desaparèixer el mestre Antoni Benaiges, en un poble de Burgos.
2010
és l'any
en què es van tornar a tenir notícies del mestre, en obrir una fossa.

Una taula rodona i el documental

Com a complement de l'exposició s'ha organitzat una taula rodona sobre la repressió franquista contra el món de l'ensenyament, així com sobre les fosses comunes, que tindrà lloc el 21 de febrer, amb el mateix Sergi Bernal, el pedagog Salomó Marquès i l'arqueòleg René Pacheco. D'altra banda, el 19 de març es projectarà el documental El retratista, que repassa la trajectòria del mestre Antoni Benaiges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat