Societat

religions

Mil anys de l'arribada a Besalú de la Vera Creu

Comencen una sèrie d'actes per commemorar l'efemèride, així com el mil·lenari de l'efímer bisbat besaluenc

L'Ajuntament de Besalú, la Congregació dels Dolors, els Amics de Besalú, la parròquia i el Bisbat de Girona han iniciat aquest cap de setmana els actes de la commemoració del mil·lenari de l'arribada a la vila de la Vera Creu. El programa es va inaugurar diumenge amb una missa a l'església de Sant Pere, oficiada pel bisbe. El moment culminant de la commemoració serà una processó, al mes d'abril.

Segons la tradició, el 1017 el comte de Besalú Bernat I Tallaferro va portar de Roma un fragment de la creu on havien crucificat Jesús. En la dècada següent, el fill de Bernat, Guillem Tallaferro, va donar la Vera Creu als monjos de l'aleshores canongia de Santa Maria. Segles més tard, aquell tresor religiós el traslladarien a l'església de Sant Vicenç.

Els fragments de fusta atribuïts a la creu els havien col·locat en un reliquiari daurat, que va ser robat a finals del segle XIX. El 1923, però, la família del polític Francesc Cambó va cedir a la vila una altra Vera Creu, que des d'aleshores es pot veure en un lateral de l'església de Sant Vicenç.

El bisbat

El 1017 també va ser l'any de la creació del Bisbat de Besalú. Aquella diòcesi, impulsada pel comte Bernat I Tallaferro, va durar fins a la mort d'aquest, el 1020. Guifré, l'únic bisbe d'aquella efímera diòcesi, no va tenir els suports polítics necessaris i va decidir marxar.

Fe, història, art i sardana

El programa del mil·lenari es reprendrà l'1 d'abril amb una conferència sobre el Bisbat de Besalú, a càrrec del catedràtic d'història medieval Josep Maria Salrach. Per a l'endemà està previst l'acte central: la processó de la Vera Creu, encapçalada pel bisbe, que anirà de l'església de Sant Vicenç a la col·legiata de Santa Maria. Pocs dies després, el reliquiari es convertirà, per primer cop en la història de la vila, en un pas de la processó dels Dolors. Per al diumenge de Pasqua s'ha programat la presentació de la sardana composta per Narcís Lagares Una veracreu mil·lenària. El següent acte serà el 17 de juny i consistirà en una romeria a l'ermita de Sant Prim, que s'acabarà amb una missa presidida pel bisbe. A la tarda del mateix dia, el professor d'art medieval Manuel Castiñeiras parlarà de la Vera Creu des del punt de vista simbòlic. El mil·lenari es tancarà el 18 de novembre, amb una conferència del gestor cultural Joan Arimany i una missa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia