Societat

municipal

impost a pisos turístics

Barcelona vol un IBI més car per als pisos turístics

L'Ajuntament fa pinya amb Madrid i altres grans ciutats per forçar els canvis legislatius que ho facin possible

El govern Colau presenta el pla estratègic de gestió del turisme pels pròxims quatre anys

L'Ajuntament de Barcelona vol que els habitatges d'ús turístic (HUT) paguin un impost de béns immobles (IBI) més elevat. És una de les mesures fiscals que estudia el govern d'Ada Colau per gestionar el turisme de manera “sostenible”, en la terminologia municipal. La iniciativa la va anunciar ahir el regidor d'Empresa i Turisme, Agustí Colom, durant la presentació del pla estratègic de turisme 2020, el document que estableix les línies mestres de la política del consistori envers un sector clau –les últimes estimacions xifren en un 14% el seu pes en el PIB local– i que en els últims anys ha experimentat un creixement tan imparable com conflictiu.

La implantació d'un IBI específic per a pisos turístics, però, no depèn de l'Ajuntament, sinó que requeriria una modificació de la llei estatal d'hisendes locals. Barcelona treballa en un front comú per forçar-la i ja ha mantingut converses en aquest sentit amb altres grans ciutats com ara Madrid, València, Sevilla, Palma i Sant Sebastià, va explicar Colom.

No és l'única mesura fiscal que es planteja el govern municipal, que insisteix en la idea de gravar també l'estada dels visitants que no pernocten a la ciutat. Per exemple, mitjançant una taxa d'aparcament als autocars, fórmula que el govern volia testar amb una prova pilot a Montjuïc, cobrant 35 euros a cada vehicle. La mesura no es va aplicar perquè formava part del paquet d'ordenances fiscals que l'oposició va tombar, però l'executiu no hi renuncia. Ni tampoc a gestionar la totalitat de la taxa turística, de la qual ara rep un 33%. Ahir, el tinent d'alcalde Jaume Collboni va explicar que a la ponència que treballa en la llei de mesures fiscals i financeres del Parlament ja ha acordat apujar aquest índex al 50%, però que Barcelona segueix aspirant al 100%.

El pla de turisme posa al dia l'anterior, aprovat en l'etapa de l'alcalde Jordi Hereu i que havia de marcar la línia a seguir en el lustre 2010-2015 però que el 2011, amb la victòria de Xavier Trias i el canvi de color polític a l'alcaldia, va quedar en paper mullat. El pla també preveu crear una nova tipificació urbanística del sòl, perquè pugui ser qualificat com d'ús turístic. Tampoc és una decisió d'àmbit estrictament municipal, sinó que s'hauria de regular o bé mitjançant el pla director urbanístic metropolità o bé modificant el pla general metropolità (PGM). Barcelona també depèn d'una altra administració pel que fa a la regulació del lloguer d'habitacions d'estil bed and breakfast. L'Ajuntament pot decidir si atorga llicències per a aquests establiments, però vol poder fixar també les condicions que han de complir, potestat que ara és de la Generalitat i que el consistori vol que se li reconegui en els reglaments que han de desplegar la llei de turisme. De fet, el paquet de noranta mesures incloses en el pla, dividit en deu programes i trenta línies d'actuació, inclou la creació de l'Observatori de la Destinació Barcelona, una eina per millorar la coordinació i l'intercanvi d'informació entre administracions pel que fa a la gestió turística.

L'Ajuntament també vol gestionar de manera específica cadascuna de les àrees que entomen més pressió turística, i que el pla bateja com a espais de gran afluència (EGA). Per ara, el consistori treballa en dos plans pilots a la Barceloneta i la Sagrada Família, on l'estudi al detall dels fluxos de visitants ha de permetre aplicar l'estiu vinent mesures concretes per millorar la mobilitat i reduir molèsties als veïns.

CiU, PP i Apartur, crítics

El grup de CiU va aprofitar per insistir en els seus retrets al pla d'allotjaments turístics (Peuat), aprovat en el ple de divendres i que constitueix la més important de les mesures ja detallades en el nou full de ruta. El portaveu convergent al consistori, Joaquim Forn, va retreure la falta de concreció del pla i va recordar que la proposta d'IBI turístic llançada per Colom no apareix al text, que parla de “repensar noves mesures de recaptació” enteses com “un instrument de gestió de la ciutat turística”, sense entrar en detalls. El PP també va criticar la proposta fiscal. “Els problemes del turisme no se solucionen amb més impostos, sinó amb una millor gestió”, va dir l'edil Xavier Mulleras.

Els de l'oposició no van ser els únics retrets. El president de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), Enrique Alcántara, va considerar “absurda” la idea de l'IBI turístic i va aventurar que propiciaria un creixement de l'oferta d'HUT il·legals.

LA FRASE

Cal deixar d'abordar el turisme com un element diferenciat i passar a integrar-lo plenament en la gestió de la ciutat
Jaume Collboni
segon tinent d'alcalde de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona