Societat

salut

Dormir poc augmenta el risc de tenir moltes malalties

Neix l'Observatori Global del Son per conscienciar de la importància d'un bon descans

La falta de son pot causar problemes immunitaris i cardiovasculars, hipertensió, diabetis i depressions

Ningú no dubta que dormir poc o dormir malament pot causar cansament, irritabilitat o problemes de concentració. El que no tothom té tan clar és que pot alterar el sistema immunitari i augmentar el risc de tenir un bon nombre de malalties. Hi ha multitud d'estudis internacionals que vinculen la falta de son amb problemes d'hipertensió arterial, patologies coronàries, obesitat, depressió, diabetis i fins i tot algun tipus de càncer. Davant d'aquesta evidència, l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, la Universitat Internacional de Catalunya i la Fundació AdSalutem Institute for Healthy Sleep han sumat esforços per crear l'Observatori Global del Son. L'objectiu és fer recerca, però sobretot conscienciar dels beneficis de dormir bé, tant a la societat com a les institucions sanitàries.

“Algunes persones posen el despertador a les sis del matí per anar al gimnàs. I això passa perquè s'ha insistir que cal menjar bé, cal fer exercici i abandonar alguns hàbits com fumar o beure en excés, però en canvi a la son no se li ha donat cap mena d'importància”, explica Ferran Barbé, investigador de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, que insisteix que la son “és un modulador del nostre sistema de defensa”i per tant un marcador del nostre estat general de salut. “Si no dormim bé vol dir que alguna cosa no funciona”, insisteix Barbé, que entén que vetllar per recuperar un son reparador ha de ser en els pròxims anys “el quart pilar de la salut, juntament amb l'exercici, l'alimentació i evitar les conductes de risc”.

Les recomanacions són clares. Cal dormir entre set i vuit hores cada dia. I no només és dolent dormir menys. També pot acabar causant problemes de salut dormir més. “Està comprovat que les persones que dormen menys de sis hores o més de vuit hores viuen menys”, afirma el doctor. La causa, segons argumenta, és que si s'altera el cicle de son i vigília es causa “un desajust cel·lular que acaba disminuint les defenses i afavoreix els trastorns crònics”.

Dormits conduint

Més enllà dels problemes de salut, durant la presentació de l'Observatori del Son es van aportar també altres estudis. Com els que relacionen la falta de son dels adolescents amb un baix rendiment escolar o la reducció d'hores de son entre els nens més petits amb la hiperactivitat. O un estudi que conclou que el 7% de conductors europeus s'ha adormir alguna vegada mentre conduïa, un fet que ha ocasionat el 3,6% dels accidents mortals.

Tot plegat requereix una actuació urgent per part de les institucions, segons destaca Dolors Navarro, directora de l'Institut Albert J. Jovell de Salut Pública i Pacients de la universitat Internacional de Catalunya. “La gent ha de prendre consciència que els hàbits de vida en què estem immersos són perjudicials”, assenyala Navarro, que considera imprescindible que les administracions públiques afegeixin que cal dormir bé a les recomanacions de bons hàbits de salut.

Els consells s'han d'adaptar a cada persona i a cada situació, però els experts, com resumeix Barbé, insisteixen que “cal evitar els excitants abans d'anar a dormir, no fer exercici físic, desconnectar els mòbils i les tauletes una estona abans i utilitzar el llit per dormir i no per estar connectat a algun tipus de pantalla”. Un objectiu difícil, segons reconeix Navarro, “però que cal afrontar de manera global per tornar a valorar un hàbit tan important com dormir bé”.

Els nens tenen un son REM i els avis, superficial

El son s'havia considerat una condició passiva fins que l'any 1953 es va descobrir el son REM(Rapid Eye Movement), una fase en què el cervell està molt actiu i somia. Al llarg de la nit, el son passa per diferents fases, des de la superficial a la profunda i la REM. En aquesta fase els ulls es mouen de pressa, el cor s'accelera i s'atura, la pressió puja i baixa. No se'n saben els motius, però en els nens quasi tot és son REM i en els avis, quasi tot és son superficial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró