Societat

Navàs obrirà el primer centre d'interpretació lunar del país

Les instal·lacions, que es preveuen inaugurar aquesta primavera, s'ubicaran a l'antiga pallissa de Castelladral

A les fases de la Lluna se'ls atribueixen efectes relacionats amb el nombre de naixements, crims, suïcidis, el cicle menstrual i, fins i tot, amb el creixement dels cabells. En molts casos són creences populars sense cap base científica, però en canvi han condicionat la cultura i la forma de fer de la gent. De fet, a l'hort, per exemple, cada hortalissa té el seu moment segons la Lluna.

Ara, tot aquest coneixement popular s'uneix en un projecte que pretén explicar com la Lluna ens afecta en el nostre dia a dia. La iniciativa, que porta per títol 'La Lluna en un cove', s'inaugurarà aquesta primavera a l'antiga pallissa de Castelladral, a Navàs, i es convertirà en el primer centre d'interpretació lunar del país. El projecte compta amb un pressupost de 50.000 euros.

Els moviments de la Lluna ens serveixen per mesurar el temps. El calendari occidental és lunisolar: la durada de l'any és solar, però les divisions en mesos i en setmanes són lunars. Segurament, per això, en moltes llengües el primer dia de la setmana es dedica a aquest astre: dilluns.

Però la Lluna té moltes més afectacions i, a més d'una suposada influència sobre les persones, també es creu que exerceix influència en el món vegetal. De fet, molts aspectes de la vida a pagès estan condicionats per la Lluna. És el cas de la fusta, que es tala a l'hivern, quan no hi circula la saba, però segons la creença popular també cal tenir en compte la Lluna per tallar-la.

Tot aquest saber popular es concentrarà en un espai que, segons ha assegurat l'alcalde de Navàs, Jaume Casals, té per objectiu explicar com la Lluna afecta la gent en el seu dia a dia. La iniciativa, que s'inaugurarà aquesta primavera, s'ubicarà a l'antiga pallissa de Castelladral, a prop de 700 metres d'altitud.

Per Casals, les instal·lacions seran un nou atractiu turístic pel nucli de Castelladral, que ja compta amb un restaurant i un alberg. Al centre, a més, s'hi ubicarà també el 'Banc de Llavors', amb l'objectiu que els pagesos de la zona apostin per plantar llavors autòctones del territori.

La Lluna en un cove és una llegenda que explica que uns pescadors volien salvar la Lluna que veien reflectida al mar pensant que s'ofegava. Provaven d'agafar-la amb un cistell -un cove-, però van comprovar que era impossible. Ara, el títol d'aquesta llegenda, serà el nom del primer centre d'interpretació lunar del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró