Societat

Societat

Santa Coloma marca els espais on hi va haver refugis antiaeris en la Guerra Civil

Posen plaques en una dotzena d'indrets utilitzats durant els bombardejos

L'acció forma part del programa de recuperació de la memòria històrica

Santa Coloma de Gramenet va arribar a tenir prop de 150 refugis antiaeris durant la Guerra Civil. La majoria ja han caigut en l'oblit, però encara n'hi ha alguns que es recorden. Per preservar-ne la memòria, l'Ajuntament de Santa Coloma ha decidit senyalitzar una dotzena d'aquests indrets. Es tracta d'una tasca oberta per anar-la completant a mesura que s'obtingui informació sobre la ubicació d'altres refugis. Per això, des del programa de recuperació de la memòria històrica, es fa una crida als veïns per anar completant la llista de refugis que hi va haver a la ciutat i afegir-hi la senyalització en el futur. El projecte de recuperació, que es presenta avui a les 11.30 hores a la plaça de la Vila, consisteix en la instal·lació d'una placa a l'indret exacte on hi havia els refugis perquè perduri en la memòria.

Els que se senyalitzaran en aquesta primera fase són els tres refugis oficials que van existir i que estaven situats a l'Ajuntament; a l'hospital que hi havia a Can Roig i Torres, que actualment és l'Escola Municipal de Música, i a la Torre Balldovina, on encara es conserva en bon estat, tot i que no és visitable per problemes d'accés i seguretat. La resta dels que se senyalitzaran en aquesta primera etapa són els que hi havia a Can Sisteré (l'antiga torre de Can Rius), entre la plaça de Montserrat Roig i el carrer del Safareig, entre el carrer Major i la plaça de l'Olimp, a la cantonada entre el carrer de Prat de la Riba i el carrer de les Balears, al carrer Wilson, a l'avinguda de la Generalitat (El Molinet), al carrer d'Elcano (Montaña Partida), al carrer Torras i Bages (El Pensament) i entre la plaça de Catalunya i el carrer de Sant Carles.

Durant la Guerra Civil, la població de Gramenet del Besòs, nom de Santa Coloma en aquells anys, va ser víctima de diversos bombardejos de l'aviació feixista que van causar tretze morts, tots població civil, a més de nombrosos danys materials i persones ferides de diversa consideració. L'Ajuntament va senyalitzar ara fa dos anys els indrets que van ser bombardejats durant els anys 1937 i 1938 amb cinc plaques que es van col·locar a les voreres. Segons les fonts històriques disponibles, Santa Coloma va rebre l'impacte de l'aviació franquista, com a mínim, en sis ocasions, però un d'aquests indrets està actualment dins dels límits de la ciutat de Barcelona, al que ara és el barri del Bon Pastor.

LA XIFRA

12
plaques
s'instal·laran als punts on se sap que hi va haver un refugi antiaeri, si bé no n'hi ha cap de visitable.

LA DATA

13.03.1937
El primer bombardeig
amb víctimes mortals va ser al carrer de Prat de la Riba i va matar un matrimoni.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró