Societat

Crisi humanitària

La UdL defensa que l'asil és un dret i no un privilegi

Més de 150 persones han participat en les jornades ‘Welcome refugees: No one is illegal-Ningú és il·legal', organitzades per l'oficina de desenvolupament i cooperació de la universitat

Més de 150 persones han participat en les jornades Welcome refugees: No one is illegal-Ningú és il·legal que ha organitzat l'oficina de desenvolupament i cooperació de la Universitat de Lleida per fer evident i refermar el seu compromís amb els refugiats. Ahir es va celebrar la segona sessió, en què la principal reivindicació ha estat la defensa de l'asil com un dret humà i no com un privilegi que concedeixen els estats, un argument que va desplegar el president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya i professor de dret internacional públic de la UB, David Bondia.

Les universitats públiques catalanes estan treballant en un protocol comú d'acolliment i accés a la universitat de persones refugiades. En el cas de la de Lleida, s'ha reservat en el pressupost una partida d'uns 40.000 euros destinada a fer front a les despeses de matrícula, allotjament i manutenció per a aquestes persones, segons va recordar la comissionada per a les persones refugiades de la UdL, la professora de dret internacional Núria Camps.

“Quan els europeus fugíem de la guerra civil espanyola o de la Segona Guerra Mundial l'asil era un dret humà i avui dia s'ha reformulat com un privilegi –és l'estat qui decideix si l'atorga o no–, i per tant, s'ha pervertit el que és un dret humà i hem de tornar a les fonts”, va assegurar Bondia. En aquest sentit, va lamentar que es relacioni els refugiats amb “quotes, reubicacions o càlculs de quant costa tenir-los a casa nostra quan en realitat tot això no té res a veure amb els drets humans”.

Bondia també es va referir a la implicació de la societat civil a l'hora d'empènyer a actuar en aquesta crisi humanitària que s'està veient aquests dies amb la campanya Casa nostra, casa vostra. El president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya va fer un advertiment: “Hem d'anar amb compte, és evident que la societat civil vol acollir però qui ha d'establir les mesures d'acolliment són les institucions; per tant, la societat civil ha d'ajudar i acompanyar.”

Núria Camps va explicar que encara no han rebut cap sol·licitud perquè el nombre de demandants d'asil que ha arribat a la demarcació és molt baix. L'oficina de desenvolupament i cooperació de la UdL ha creat una fitxa informativa per iniciar el protocol d'emergència de la ciutat de Lleida i ha demanat a la Paeria que sol·liciti l'adhesió a la xarxa de ciutats refugi.

L'Estat espanyol es va comprometre amb la Unió Europea a acollir 17.337 refugiats abans del setembre d'aquest 2017, però de moment n'han arribat poc més d'un miler, segons les dades de Creu Roja a Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER