Societat

Energia

Les grans elèctriques, fora de la contracta de Barcelona

Satisfacció al consistori perquè Endesa i Gas Natural renuncien al concurs

Les empreses impugnen el procés al·legant que la clàusula anti-pobresa energètica és ambigua i vulnera la igualtat d'oportunitats

Ningú cedeix en la pugna cada cop de més alt voltatge que l'Ajuntament de Barcelona manté amb Endesa i Gas Natural. L'últim episodi ha estat la renúncia de les grans del sector a presentar-se al concurs per al subministrament del consistori i el conjunt d'equipaments municipals, en el qual per primer cop s'han introduït condicions pel que fa a la lluita contra la pobresa energètica. Endesa, que és qui ara dona el servei, i Gas Natural han impugnat el concurs al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, l'ens de la Generalitat que fiscalitza aquests processos.

El contracte, per dos anys, té un pressupost de licitació de 65,26 milions d'euros i s'ha dividit per primer cop en tres lots –fins ara, es repartia en dos paquets–, precisament per facilitar-hi l'accés de companyies petites: un de 54,3 milions, corresponent al subministrament general de baixa tensió; un d'1,9 milions, pel dels edificis municipals que generen energia verda, i un de 9 per la mitjana tensió.

La inclusió de noves obligacions referents als problemes de les famílies vulnerables per pagar la factura ha comportat que cap de les grans elèctriques que operen al mercat regulat aspiri a l'adjudicació. Tampoc Endesa, la companyia que sempre havia donat aquest servei a l'Ajuntament. El govern municipal no ha amagat la seva satisfacció per aquesta circumstància. L'alcaldessa la va exhibir via Twitter. Després que El Periódico avancés la renúncia de les grans, Colau va piular: “Ho vam dir: s'ha de complir la llei. Barcelona no vol treballar amb elèctriques que no assumeixin clàusules contra la pobresa energètica.” Les tinentes d'alcalde Janet Sanz i Laia Ortiz feien servir l'etiqueta #OligopolyOff, i també el regidor d'Energia, que piulava: “No hi ha ningú imprescindible, però sí prescindibles.” La paradoxa és que, malgrat les apel·lacions a l'oligopoli elèctric, la conseqüència de tot plegat és que només una empresa aspira al lot més gran, el de 54 milions, de manera que a la pràctica no hi haurà concurs. Es tracta de Nexus Energía, que també aspira als altres dos contractes. En el de l'energia verda, el d'1,9 milions, competeix amb Aura, Clidom i SOM Energia. En el de 9 milions, amb Aura, Factor Energia i A2 Energia.

El conveni que al gener van formalitzar la Generalitat, l'Ajuntament i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, les quatre diputacions i les entitats municipalistes estableix que, com a conseqüència de l'aplicació de la llei catalana 24/2015, les subministradores han d'assumir el 50% de la factura de la pobresa energètica, que ara recau sobre els ajuntaments. La contracta que ara es posa a licitació obliga l'adjudicatari a subscriure aquest conveni en un termini de sis mesos. En el seu recurs, Gas Natural al·lega que en les bases del concurs falta “informació detallada” del conveni, segons fonts de la companyia. Endesa també esgrimeix una suposada ambigüitat del redactat, i la consegüent “incertesa jurídica”, explica un portaveu, i afegeix un altre argument: que no es dona la preceptiva igualtat de condicions perquè les empreses petites que només operen al mercat lliure “no tenen clients vulnerables” i per tant la clàusula no les afecta. “L'únic que estem dient és que les empreses han de complir la llei”, al·lega sobre el tema el regidor Badia.

Amb independència del recurs, que no atura el procés, l'Ajuntament preveu fer la subhasta divendres, si no és que el tribunal de concursos dona abans la raó als recurrents. Aquest es preveu que sigui l'últim contracte abans que el consistori posi en marxa la seva pròpia comercialitzadora elèctrica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses