Societat

Societat

Cànoves es prepara per encendre la carbonera

Demà arrenca la XIII Mostra del Carboneig amb l'objectiu de donar a conèixer com era la vida dels carboners i ensenyar com es feia el carbó

Cada dos anys, durant els mesos de febrer i març, Cànoves i Samalús ret homenatge al que va ser un dels oficis tradicionals del poble i que va valer als seus habitants el sobrenom d'homes del fum. La XIII Mostra del Carboneig tindrà lloc del 18 de febrer al 26 de març. El primer que feia el carboner quan arribava a bosc era construir una barraca per fer-la servir de llar durant tota la temporada. A les muntanyes d'aquesta localitat del Vallès Oriental se n'hi van aixecar moltes i si ens endinsem en qualsevol bosc trobarem places on s'havia fet carbó, i potser també restes d'alguna barraca de carboner.

Aquests dies, a Cànoves es poden descobrir les diferents tasques que incloïa aquest ofici antic, com ara tallar els arbres, trossejar-los, fer grans piles de llenya, encendre-les, cuidar i vigilar que no s'apaguessin durant dues setmanes i, finalment, extreure'n el carbó.

El procés és sempre el mateix: primer es construeix l'esquelet de la carbonera amb fusta. Al bell mig es fa una gàbia i al voltant s'hi col·loquen els 30.000 quilos de llenya d'alzina. “La tapem, l'encenem i, mitjançant un procés de combustió molt lenta, aquesta llenya es converteix en carbó”, expliquen membres de l'Associació El Sui de Festes i Tradicions, organitzadors de la mostra. Perquè es cogui bé i no es faci tot cendra, el carboner va obrint-hi forats al voltant. Un cop hi ha foc dins la pila s'ha de vigilar nit i dia. A mesura que es va coent va perdent la forma i hi ha perill que s'hi faci algun forat i, si no es tapa de seguida amb molsa i troncs, es pot cremar tot. Quan la pila ja està cuita es reescalda i es treu el carbó.

Aquest cap de setmana es construirà la barraca de carboners. El proper s'empilarà la llenya. Seguidament, s'embalumarà la pila, es taparà amb fagell i el 5 de març Tortell Poltrona serà l'encarregat d'encendre-la. A banda de tot el muntatge i el procés de la carbonera, el visitant trobarà un reguitzell d'activitats culturals i lúdiques per a un públic familiar, que donen un ambient festiu a l'activitat de carbonar. El diumenge 11 de març, durant tot el dia, s'elaborarà l'escudella, que se servirà per sopar. I tot seguit hi haurà concert de carboners amb Semproniana.

A més, durant tota la mostra de carboneig es podrà visitar l'exposició d'eines relacionades amb les feines de bosquerols i carboners o realitzar la ruta de carboners, una caminada curta pels voltants del poble. La ruta guiada (d'unes dues hores) és assequible per a tots els públics i servirà per descobrir vestigis de places carboneres i barraques.

El calendari

18 i 19 de febrer, construcció de la barraca

24 i 25 de febrer, tria de la llenya

26 de febrer, empilada

3 i 4 de març, embalumada de la pila i tapada

5 de març, encesa de la pila

25 i 26 de març, treta i venda del carbó



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt