Societat

Energia

Endesa detecta 47.800 casos de llum punxada a Catalunya el 2016

La majoria d'instal·lacions manipulades s'han trobat a les “grans empreses i als grans consumidors”

Endesa ha detectat 47.800 casos de llum punxada a Catalunya durant el 2016. La companyia elèctrica ha assegurat, a través d'un comunicat, que la majoria d'instal·lacions van ser manipulades per “les grans empreses i els grans consumidors” i només ha atribuït un 1% dels casos a famílies vulnerables. En total, l'energia recuperada en els expedients tramitats ascendeix a més de 647 milions de kWh –l'equivalent al consum de la demarcació de Tarragona durant un mes- , un 61,5% més que el 2015. Davant d'aquestes dades, Endesa ha alertat que cometre frau elèctric “implica posar en greu risc la seguretat i la salut de les persones que conviuen o estan pròximes al defraudador i a les instal·lacions que té manipulades” i ha recordat que “és un acte delictiu penat per llei”.

La companyia elèctrica ha informat que “connectar-se il·legalment a la xarxa o a un comptador pot causar electrocució i incendis no només a les mateixes instal·lacions, sinó també produir accidents similars a qui visquin a prop o entrin en contacte amb els elements manipulats”.

Segons Endesa, punxar la llum és “un recurs il·legal que utilitzen algunes empreses i grans consumidors domèstics per abaratir la seva factura elèctrica a costa de la resta de consumidors”. A més, ha afirmat que “l'impacte negatiu del frau no repercuteix en les companyies elèctriques, sinó que, com succeeix amb el frau fiscal, afecta directament als recursos de la resta d'empreses i ciutadans, perquè es tradueix en un increment de la factura elèctrica”. Per tot plegat, la companyia ha informat que “realitza accions efectives contra el frau amb el suport d'equips especialitzats i aplicant els avanços tecnològics a les xarxes intel·ligents”.

34.530 a Barcelona

Durant el 2016 la companyia elèctrica ha detectat un 28% més de casos de llum punxada que l'any passat. A la demarcació de Barcelona és on s'han detectat més instal·lacions manipulades, concretament Endesa hi ha obert 34.530 expedients per frau. A les comarques de Girona se n'han registrat 5.361, a les de Tarragona 5.764 i a les de Lleida 2.166.

LA VIDEOTECA

Somriures i llàgrimes d’emoció: així reben a casa el seu germà adoptat

Emoció, llàgrimes, somriures,... tot això és el que es pot veure en aquest vídeo, enregistrat en el moment en el que una mare arriba a casa amb una nena petita adoptada.Les seves filles, especialment...

BARCELONA
 

Anhel de recuperar la Rambla

barcelona
 
Moments estel·lars de la Costa Brava

Nen, nena, pallasso

Palamós
 

Aprenent amb els millors

girona
 
ebre
correbous

Punt àlgid de la temporada taurina a l’Ebre

amposta
 
La vida social

65.000 visitants a La Santa Market

SANTA CRISTINA D’ARO
 

Salt farà un nou reglament per regular les entitats

girona
 

Josep Taberner, nou mossèn per a Begur, Pals i Regencós

BEGUR
 

CCOO diu que no és prou higiènic rentar la vaixella del Trueta a mà

girona