Societat

El fiscal i Catalá vetllen per evitar la presó a Urdangarin

Horrach nega cap pressió que justifiqui el seu sobtat canvi de criteri, d'exigir la presó preventiva divendres a no voler-la ara

El titular de Justícia no veu ara la urgència d'aplicar el que ell mateix avalava amb els titellaires

En conèixer la sentència del cas Nóos, que absol la infanta Cristina però que condemna el seu marit, Iñaki Urdangarin, a sis anys i tres mesos, el fiscal Pedro Horrach aviat es va mostrar disposat a exigir l'entrada preventiva a la presó de l'exduc de Palma. Sense que hi hagi cap novetat judicial des de divendres, però, el mateix Horrach corregeix ara les seves paraules i ja no veu necessària l'entrada d'Urdangarin a la presó si li pot ser imposada una fiança. En l'objectiu d'evitar la foto d'Urdangarin entrant a la presó –i, eventualment, de la infanta acompanyant-lo–, s'hi ha implicat també el ministre de Justícia, Rafael Catalá, que ahir qualificava la presó preventiva de mesura “extraordinària” que no cal en el cas Nóos.

La vista de mesures cautelars que decidirà el futur immediat d'Urdangarin se celebrarà demà a l'Audiència Provincial de les Balears, a Palma, i depèn en gran part de la petició del fiscal, que reclamava dinou anys de presó, en contraposició amb els sis anys i tres mesos imposats pel tribunal –i setze anys per al soci Diego Torres, en contraposició amb els vuit anys de la pena–. A l'hora d'explicar el sobtat canvi de criteri 48 hores després, el fiscal Horrach va negar que es doblegui a cap pressió –de la Casa del Rei– i va reivindicar la seva independència a l'hora de desdir-se i demanar ara la presó evitable amb una fiança. “De pressió, jo no n'he rebut cap; no ho hauria acceptat”, va dir.

Qui també està entrant en contradicció amb el seu criteri passat és el titular de Justícia, Rafael Catalá, que el febrer del 2016 va avalar la presó preventiva per als dos titellaires que van representar en el carnaval de Madrid l'obra satírica La bruja y Don Cristóbal i que van ser acusats d'enaltir el terrorisme. Si en aquella ocasió el ministre Catalá va justificar la immediata entrada a la presó dels detinguts perquè considerava l'obra de teatre “repugnant” i hi veia uns “aires manifestament delictius”, ahir, en canvi, va alliçonar sobre la gravetat d'una mesura a evitar. “La presó provisional és una mesura extraordinària que ha d'estar molt justificada”, va alertar sobre el destí d'Urdangarin pel cas Nóos. El titular de Justícia es va mostrar convençut que entre el ministeri fiscal i les parts demà en la vista hi haurà una decisió que s'adequarà “a la llei”.

Amb relació a un possible risc de fuga per part d'Urdangarin, que no resideix a l'Estat espanyol, sinó a Ginebra (Suïssa), Catalá recorda que és a partir de les “anàlisis de les circumstàncies personals de cada cas concret que s'ha de concloure si existeix o no risc de fuga”, i recalca que no hi ha una sentència ferma perquè es pot recórrer al Suprem. L'advocat de Diego Torres, Manuel González Peeters, diu que “no té sentit” que el representat entri a la presó quan és “l'únic que ha acudit a totes i cadascuna de les sessions de la vista oral”.

LES FRASES

La presó provisional és una mesura extraordinària que ha d'estar molt justificada
Rafael Catalá
ministre de justícia
De pressió, jo no n'he rebut cap; no ho hauria acceptat
Pedro Horrach
fiscal anticorrupció de palma


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES