Societat

Pànic a Barcelona

Un home roba un camió ple de bombones de butà i la policia el deté a trets quan intentava accedir a la ronda Litoral

Els Mossos descarten per ara una acció terrorista i el detingut va ser traslladat a una unitat psiquiàtrica

“No va fer cap maniobra per atropellar ningú”, explica Molinero

Deu minuts poden semblar poc temps, però ahir van ser més que suficients per sembrar el pànic al cor de Barcelona i posar a prova els cossos de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra, en alerta per l'amenaça terrorista. Un home va robar un camió carregat amb unes 200 bombones de butà i va recórrer a gran velocitat una distància de gairebé tres quilòmetres perseguit en tot moment per la policia, que va disparar set trets contra el vehicle abans que s'estavellés quan intentava accedir a la ronda Litoral contra direcció. El conductor, de 32 anys i amb passaport suec, va ser arrestat en baixar del camió. “No tenim cap indici raonable que ens faci pensar que estem davant d'una acció terrorista”, va afirmar el comissari dels Mossos de l'àrea de Barcelona, Joan Carles Molinero. La policia catalana investiga si el detingut té un trastorn mental o si havia consumit alguna substància, tot i que treballa amb totes les hipòtesis.

El jutge d'instrucció número 10 de Barcelona dirigirà la investigació sobre el robatori del camió, que va acabar amb tres persones lesionades de manera lleu. Els ferits són una dona i un home que van rebre l'impacte d'algunes de les bombones que anaven caient del vehicle durant la persecució –el camió en va perdre, en total, unes 90–, i també un caporal de la Urbana. El detingut –que va haver de ser reduït per tres agents– no va quedar lesionat, però va ser traslladat a un hospital de la ciutat per sotmetre's a un reconeixement mèdic. Després va ser derivat a una unitat psiquiàtrica per avaluar el seu estat.

Tot va començar cap a tres quarts d'onze del matí, al barri del Poble-sec. Al carrer de Vila i Vilà, un repartidor de butà havia deixat les claus posades en el contacte del camió mentre feia la seva feina, i també les barres de seguretat de la càrrega abaixades. La situació va ser aprofitada pel detingut, que –segons Molinero– faria pocs dies o, fins i tot, poques hores que hauria arribat a Barcelona. El passaport, d'entrada, no semblava falsificat. L'home no té domicili fix ni antecedents a l'Estat i tampoc duia cap tipus d'arma en el moment de la detenció. Els Mossos, però, ja han demanat a la Interpol si té antecedents policials en altres països.

El detingut, doncs, va pujar al camió i es va dirigir cap al Paral·lel. El vehicle va baixar a gran velocitat per l'avinguda, on va ser detectat per un motorista de la Guàrdia Urbana. Va entrar a la rotonda de la plaça de les Drassanes –on va perdre unes catorze bombones– i allà l'agent de la Urbana i tres motoristes dels Mossos li van ordenar –sense èxit– que s'aturés. L'home es va dirigir després cap a una via de servei del Moll de la Fusta, on van continuar caient bombones del vehicle. En un moment del recorregut, l'agent de la Urbana –el caporal ferit– va avançar el camió i va disparar contra les rodes posteriors. El vehicle, però, va aconseguir passar per la zona de les golondrinas i va arribar fins a la plaça de Pau Vila –a la Barceloneta–, on una furgoneta amb sis agents dels antiavalots dels Mossos el va intentar aturar. Allà, en una maniobra evasiva, el camió va perdre més bombones i una va impactar a la cama d'una noia de 27 anys. En aquell moment, a la zona hi havia molta gent, ja que la Barceloneta és un dels barris amb més pressió turística de la ciutat.

Els antiavalots van disparar sis trets contra el vehicle per frenar-lo, dirigits contra el motor. L'home, però, va entrar contra direcció al carrer del Doctor Aiguader i, en veure's rodejat per la policia, va intentar accedir a la ronda Litoral per la sortida 22, també contra direcció. Aquí el camió va xocar amb tres vehicles, i això –juntament amb els trets que havia rebut, un dels quals al parabrisa– va fer que finalment s'estavellés contra un lateral de la sortida de la ronda.

“Els agents que el perseguien expliquen que conduïa de manera obsessiva i temerària cap endavant, sense tenir en compte els vehicles que li venien de cara”, va afirmar Molinero, que va comparèixer amb l'intendent major de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez. Els dos responsables policials van indicar que el detingut no va fer cap maniobra per esquivar la resta de vehicles, tot i que tampoc en va fer cap per atropellar ningú. “No va buscar cruïlles, cantonades ni passos de vianants, on hauria pogut causar danys”, va dir Molinero. Pels investigadors, aquest és un fet clau a l'hora de treure força a la hipòtesi de l'atemptat terrorista. Una possibilitat que, de fet, ja va ser descartada de manera categòrica pel ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, poc abans de la compareixença de Molinero i Vázquez. “El conductor del camió de butà robat a Barcelona té antecedents psiquiàtrics. No es tracta de cap acte terrorista”, va assegurar en una piulada.

Els dos caps policials de Barcelona van destacar la “valentia” dels agents, que els havien explicat que “van témer per la seva integritat” en alguns moments. També van valorar “la ràpida coordinació” entre els dos cossos i van assegurar que havia estat possible gràcies a la sala de comandament conjunta. Molinero va subratllar “la perillositat que ha significat per a una ciutat com Barcelona que un camió circulés a una velocitat excessiva i amb una càrrega inflamable” i va admetre que no ho havia vist mai durant els set anys que fa que dirigeix els Mossos a la capital catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres