Societat

municipal

can vies

Pla veïnal per fer compatibles Can Vies i el calaix de Sants

El Centre Social de Sants, amb el suport de la FAVB i el Secretariat d'Entitats, fa una proposta que salvaria de l'enderroc l'espai ocupat

Planteja obrir un procés participatiu per actualitzar el projecte

“Creiem que entre tots plegats, amb calma i seny, podem actualitzar i millorar un dibuix urbanístic pensat fa catorze anys.” Aquesta és, en paraules de l'activista Jordi Falcó, l'essència de la proposta que ha impulsat el Centre Social de Sants per desencallar la tercera i última fase de la construcció del calaix ferroviari de Sants. El pla de la històrica associació de veïns del barri aposta per redibuixar el planejament urbanístic vigent a la zona i porta implícit un element clau: la desafectació del centre social ocupat Can Vies, que permetria salvar-lo de l'enderroc.

Les vies del tren i del metro han estat sempre una barrera entre els barris de Sants i la Bordeta i el seu cobriment ha estat una reivindicació històrica dels veïns. “El veritable desastre que tenim al barri és el calaix, que es va imposar sense un consens clar”, recordava ahir Falcó, amb referència a la modificació del pla general metropolità (PGM) que es va aprovar l'any 2003 per al cobriment de les vies. Les obres de la carcassa de formigó es van dividir en tres fases i les dues primeres són ja una realitat. Es tracta de la urbanització del carrer Antoni Capmany i de la rambla enjardinada que cobreix el calaix, que es va estrenar l'agost passat. Queda pendent la tercera fase –al costat mar, a la banda de la Bordeta– i aquí entra en joc Can Vies, un conflicte encara sense resoldre. Segons el projecte inicial, a l'espai que ocupa l'edifici –propietat de TMB– hauria de fer-se una rampa d'accés al calaix.

Proposta oberta

El centre social –representat ahir també pel seu president, Josep Maria Domingo– va voler deixar Can Vies en un segon pla i va insistir que la principal preocupació és “la part humana” de la situació. La proposta inclou la desafectació d'una vintena d'habitatges –dels carrers Jocs Florals i Bonaventura Pollés– i interpel·la el consistori perquè obri un procés participatiu que tingui en compte totes les veus i permeti redibuixar els accessos al calaix. Per revertir la modificació del PGM, però, cal consens i l'aprovació del ple del consistori. Ara bé, el centre social subratlla que la desafectació permetria centrar els esforços i recursos a solucionar el problema més greu al costat mar del calaix: l'expropiació i reallotjament que esperen desenes de famílies dels carrers Burgos i Riera de Tena, algunes de les quals viuen en habitatges molt deteriorats.

El pla presentat ahir té el suport de la FAVB (la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona) i del Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, que aplega més de 310 entitats de diversa tipologia. “La major bondat de la proposta és que és oberta i planteja una millora integral d'una fase pendent d'execució”, va destacar la presidenta de la FAVB, Ana Menéndez. La presidenta del secretariat, Lluïsa Erill, es va expressar en la mateixa línia: “És el tret de sortida per donar-nos, tots, una segona oportunitat.”

A la presentació de la proposta hi van anar també –com a públic– representants de l'associació de veïns de Badal, Brasil i la Bordeta i de la plataforma Adéu Can Vies, contraris a conservar el centre social ocupat. Les dues entitats van presentar al gener una altra iniciativa que defensa l'execució del projecte urbanístic “sense cap modificació”. Pepo Mediavilla, de l'associació de veïns de Badal, Brasil i la Bordeta, va lamentar que no els haguessin explicat la proposta abans de fer-la pública, però es va mostrar partidari de desencallar la situació que afecta els veïns. “No ens tanquem al procés participatiu, mai ens hem negat a parlar”, va afirmar. El diàleg, doncs, sembla garantit.

La solució “ha de venir dels veïns”

El Centre Social de Sants va tenir un paper clau en la mediació per desencallar el conflicte derivat del desallotjament i enderroc parcial de Can Vies el 2014, que va desencadenar cinc nits de protestes i disturbis. L'actual govern municipal és partidari de conservar-lo –BComú, no el PSC–, però encara no ha valorat la proposta. Fonts municipals afirmen que la solució “ha de venir dels veïns” i que cal tancar “la ferida oberta” amb “diàleg” i sense “polititzar de nou la solució”. Alberto Fernández Díaz (PP) va insistir ahir a reclamar l'enderroc del “nyap” de Can Vies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà