Societat

Col·lapse dels serveis socials i crit d'auxili, a Sant Hilari

L'Ajuntament es considera desbordat i insta el govern a implicar-s'hi, a banda de concedir places en pisos protegits

Els serveis socials de l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm estan col·lapsats. La demanda d'ajuda ha anat a més els últims mesos i el suport d'altres administracions, com ara la Generalitat, és insuficient i incompleta, afirma el regidor de Benestar Social, Jordi Moragas (Partit Independent de les Guilleries, PIG). Moragas insta el govern a afavorir l'adaptació dels usuaris dels pisos de protecció oficial al municipi informant-los de quina és la situació.

Mitjançant el Consell Comarcal de la Selva, l'Ajuntament de Sant Hilari –5.700 habitants– presta ajuda a les persones empadronades al municipi que estan més necessitades. “Ens arriba molta gent i sense recursos”, assenyala Moragas. Les ajudes que pot oferir el consistori són “limitades” –indica– i de vegades els usuaris fan “demandes constants”. De vegades, l'afectat no té cap sou fix i només rep una prestació substitutòria.

Mil euros més

Moragas explica que hi ha veïns que acudeixen a l'Ajuntament i ja tenen un lloc per viure (de lloguer), però no tenen possibilitats de pagar l'alta dels subministres d'aigua, llum i gas (segons els casos). “Això pot costar uns 1.000 euros. La gent [amb pis adjudicat] no sap que hi ha aquestes despeses, i ho hauria de saber”.

Un dels usuaris dels serveis socials, entrevistat ahir per la treballadora social, ha rebut l'adjudicació d'un pis de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. El nou veí va requerir la mediació de l'Ajuntament per fraccionar el pagament de l'alta de l'aigua, cosa que ha estat possible.

El Consell Comarcal sap què passa a Sant Hilari. Tres persones (la treballadora social, una educadora social i una administrativa) formen l'equip bàsic d'atenció social. “Estem buscant la [nova] fórmula perquè ara estem desbordats pel volum de la gent que ens ve.” El Banc dels Aliments, de Càritas, atén 90 famílies i dona servei a 381 persones.

LA FRASE

Els usuaris dels pisos [socials] haurien de saber que hi ha unes despeses inicials, i no ho saben
Jordi Moragas
REGIDOR DE BENESTAR SOCIAL

Seu al CAP, i quatre blocs d'edificis

L'Ajuntament de Sant Hilari té la seu dels serveis socials municipals a la tercera planta del centre d'atenció primària (CAP), al carrer de Girona, a tocar de la plaça Catalunya. Al poble, la Generalitat de Catalunya (un bloc), l'Obra Social La Caixa (dos edificis) i la Fundació Família i Benestar Social (un) ofereixen pisos de protecció. La fundació ofereix deu pisos al poble, quatre dels quals d'entre 150 i 160 euros mensuals de lloguer, segons dades recents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES