Societat

societat

Una eina contra la discalcúlia

Un projecte finançat per RecerCaixa aconsegueix desenvolupar un programa informàtic per millorar l'anomenada dislèxia dels números

Els investigadors iniciaran un programa pilot en escoles de Girona per aplicar el mètode

Així com hi ha nens que barregen i confonen algunes lletres i això pot ser un problema a l'hora d'aprendre a llegir o a escriure, també hi ha nens que confonen els números. Tenen el que els experts ja han batejat com a discalcúlia, una mena de dislèxia, no de lletres sinó de números, que els impedeix avançar en el càlcul i els dificulta enormement entendre les nocions més bàsiques de les matemàtiques. Aquest trastorn d'aprenentatge afecta un 5% dels nens i està bastant clar que les classes de repàs no són suficients perquè, encara que de moment s'ignoren les causes, estudis amb ressonància magnètica han demostrat que “en aquests casos les xarxes neuronals relacionades amb els números són menys eficients, no funcionen bé”, explica Josep Maria Serra, psicobiòleg de l'Idibaps i professor de la Universitat de Barcelona.

Serra ha liderat un projecte de recerca finançat per RecerCaixa que, amb la col·laboració d'investigadors de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i l'hospital Sant Joan de Déu, ha permès desenvolupar un programa informàtic, batejat com a Nummeros, que aconsegueix millorar la capacitat matemàtica dels nens amb discalcúlia. La investigació va començar amb una vintena de nens i ha acabat amb quinze. “Durant sis mesos han seguit el programa a casa uns quinze minuts entre dilluns i divendres i en el 70% dels casos hem comprovat una millora entre lleu i moderada”, explica Josep Maria Serra.

Els resultats han estat visibles perquè els nens han aconseguit més rapidesa en el càlcul i han millorat el rendiment acadèmic. També s'ha comprovat, amb una segona ressonància, que “les xarxes neuronals tendeixen a normalitzar-se”.

L'equip ha començat a fer formació a les escoles i ara està posant en marxa un pla pilot amb l'Associació Dislectica't per detectar problemes de discalcúlia en escoles gironines i començar a implantar allà el seu sistema informàtic com a mètode de recuperació.

Aquest projecte va ser un dels presentats ahir a Cosmocaixa, coincidint amb l'entrega dels divuit nous ajuts de RecerCaixa corresponents a la convocatòria del 2016 i als quals l'Obra Social La Caixa destinarà 1,6 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró