Societat

tribunals

judici pel 29-m

Absolen un jove acusat de tirar pedres als Mossos en la vaga del 29-M per manca de proves concloents

La fiscalia demanava per a ell tres anys i tres mesos de presó i la Generalitat, dos anys

La jutgessa substituta del jutjat penal 5 de Barcelona ha absolt un jove, Radek P., acusat d'haver llençat pedres contra agents dels Mossos d'Esquadra durant la vaga general el 29-M de 2012, en considerar que “falten proves concloents i contundents” per poder-lo condemnar. La fiscalia demanava per a ell tres anys i tres mesos de presó i la Generalitat, dos anys per un delicte d'atemptat a l'autoritat. L'Ajuntament de Barcelona es va retirar del procés, amb el govern d'Ada Colau. El jove, defensat, per l'advocada Laia Serra, anava aquell dia amb un amic, Albert R., condemnat a tres anys per aquests fets i absolt per l'Audiència de Barcelona per manca de proves, el setembe passat, en un cas que també va defensar Serra.

En la resolució, coneguda aquest migdia i a la qual ha tingut accés El Punt Avui, la jutgessa exposa que en aquest procés “tot són contradiccions”. L'acusat va relatar que la tarda de la vaga general es va trobar amb el seu amic Albert prop del Palau de la Música, i que no anaven pas a la protesta, en la qual es van produir força incidents a plaça Urquinaona, on van cremar contenidors i van destrossar un Starbucks. En pujar a la plaça es van parar a veure-ho, i es van separar. El jove d'origen polonès (va marxar al seu país i per això s'han fet judicis separats als dos nois), explica que va rebre dos impactes de bales de goma a la cama i a l'esquena, i “amb por” va agafar una pedra i se la va posar a la motxilla. Es van retrobar a Arc de Triomf, on van ser detinguts. L'única prova de càrrec contra els joves és un agent de la Guàrdia Urbana de paisà, que assegura que va veure que els dos nois, amb un grup de cinc, llençaven pedres als mossos, que va demanar reforços, i després de seguir-los, va detenir-los. En la sentència, dictada abans-d'ahir, la jutgessa assegura que “no es dubte en cap moment del treball fet per l'agent de la Guàrdia Urbana, en unes condicions complicades, però per acreditar un delicte calen certessa plena, sense fisures”, i en aquest cas -afegeix- “hi ha inexistència de proves concloents”. La jutgessa es refereix que l'atestat dels Mossos es recull que van ser detinguts a dos quarts de deu de la nit, quan testimonis de la defensa aporten vídeos que la zona a aquella hora estava tranquil·la. També precisen que els joves detinguts duien “una quantitat indeterminada de pedres”, però no s'adjunten fotos ni descripció ni tan sols de la que l'acusat admet que va recollir. I, fins i tot, que els agents a qui es tiraven pedres, cap d'ell sferit, no han declarat mai ni a instrucció ni en el primer judici. Per tot això, la jutgessa ha absolt Radek. P.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona