Societat

Amb disfressa i sense vergonya

Grans i petits surten al carrer a viure al màxim la festa de carnaval

El quarantè aniversari de la rua de Platja d'Aro fa desfilar 82 colles de 17 municipis

A Palamós, hi va haver ball, cursa i un jurat amb membres de luxe

El cap de setmana de més festa arreu de les comarques gironines amb motiu del carnaval va començar ahir amb sol i ganes de diversió. Milers de persones es van disfressar i moltes més van anar al carrer a veure comparses, pentinats i coreografies pels carrers de la demarcació.

A Platja d'Aro commemoren els 40 anys del carnaval. Hi va haver rua d'exhibició al matí i a la tarda, festa grossa amb la gran rua, en què van desfilar 5.000 figurants i 82 colles de 17 municipis. La festa va continuar fins a la nit amb música al Palau d'Esports i Congressos amb el grup de versions Radiohits. Avui la gresca es traslladarà a Santa Cristina d'Aro i Castell d'Aro. A l'Escala, per exemple, la rua mobilitzarà 18 colles i més de 1.100 persones disfressades.

De Sant Joan al moll

A Palamós, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart; el dissenyador Antoni Miró, i el director de teatre Joan Lluís Bozzo van seguir la rua de carrosses i comparses, entre altres motius perquè són membres del jurat. La rua, des de Sant Joan i fins al moll, va reunir 57 colles de Palamós, Calonge, Llagostera i Santa Cristina, entre altres viles. Els organitzadors calculen que hi havia uns 1.900 figurants, incloent-hi els 130 de la colla d'Els Perduts.

El carnaval, organitzat per l'associació Som Carnaval, va incloure la cursa de disfresses (de quatre quilòmetres) i el ball de disfresses. Avui, com a novetat, hi haurà una cercavila, classe magistral de cuina, dinar i concert.

A Sant Feliu de Guíxols Els Emmaskarats, seguits de Xulivert i [email protected], es van endur divendres a la nit el premi de comparses, segons el jurat. La Santjoanenca (carrosses grans) i Els Quatre Gats de Sant Feliu (carrosses petites) van ser escollides les millors.

A Lloret, hi va haver més de 25 carrosses i comparses, incloent-hi la d'una associació que lluita contra l'atròfia muscular espinal. A Blanes, i també en el marc del Carnaval de la Costa Brava Sud, la rua és avui, però ahir hi va haver activitat a la ciutat esportiva, que s'estrena com a seu d'activitats lúdiques amb el carnaval.

També hi va haver rues a Torroella de Montgrí, Santa Coloma de Farners, Hostalric, Llançà, Peralada, Sant Pere Pescador i Sant Joan de les Abadesses, entre altres pobles, i divendres a la nit a Arbúcies, on van desfilar onze comparses.

Els més petits també van desfilar (o passar) pels carrers disfressats i sense vergonya. Va ser el cas, entre d'altres, de Roses, l'Escala i Olot. A la vila de Roses, els participants van passar per l'avinguda de Rhode. A la capital garrotxina, hi va haver concentració a la tarda a la plaça Clarà, rua pel centre i festa a la plaça Major. Jordi Tonietti hi va posar l'acompanyament musical.

A Girona, molts dels venedors de les parades del mercat del Lleó es van vestir de manera especial al migdia per recordar les grans civilitzacions. També hi va haver festa a barris com ara Montilivi i Sant Narcís.

LES XIFRES

4
quilòmetres
de recorregut tenia la cursa de disfresses d'ahir a Palamós. A la tarda, hi va haver la rua pel passeig.
2.000
unitats
de quaranta postals reparteix l'Oficina de Turisme de Platja d'Aro, amb motiu dels 40 anys de carnaval.

Cartells de postal a Platja d'Aro

A Platja d'Aro estan d'aniversari. Per això ha decidit fer una compilació dels cartells de la festa de carnaval entre el 1978 i el 2017. Des de Dijous Gras, l'Ajuntament ofereix a l'Oficina de Turisme de manera gratuïta 2.000 jocs de 40 postals cadascun amb els cartells del carnestoltes local. El cartell de l'any passat va ser guardonat amb un premi Luz per l'associació estatal de fotògrafs professionals.

El joc amb els 40 cartells s'ofereix fins que hi hagi existències, segons van confirmar ahir fonts de l'Oficina. Tots els membres de les tretze colles del municipi en tenen, però, un d'assegurat.

Segons es pot llegir en el web de l'Ajuntament, amb la reinstauració de la democràcia a l'Estat, Platja d'Aro va fer reviure l'antiga festa dels ballets (per Dijous Gras). El 1979 es va introduir la figura del carnestoltes i diverses comparses van sortir a fer gresca pel carrer, acompanyades de bandes musicals belgues i suïsses. Ahir a la tarda milers de persones van assistir a la desfilada de carrosses per l'avinguda de s'Agaró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres
girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona
societat

La Torre de Capdella vol recuperar el complex de Molinos

Torre de Capdella