Societat

municipal

turisme

Vet a l'obertura de bars, restaurants i botigues de records a Sant Antoni

L'Ajuntament dicta una suspensió de llicències d'un any per elaborar un nou pla d'usos

El govern municipal vol evitar el “monocultiu” comercial a la zona

Sant Antoni és el barri de moda, i aquest és un dels èxits dels quals a Barcelona es pot morir per pura asfíxia. El boom gastronòmic i turístic de la zona porta incrustades derivades denunciades pels veïns com ara el desbocat increment dels preus de l'habitatge o una transformació igualment abrupta del teixit comercial. El primer aspecte és difícilment abordable mentre no fructifiqui la idea, llançada per l'Ajuntament, de regular per llei el preu del lloguer. Per posar ordre en el segon, en canvi, el consistori sí que disposa d'eines. Com ara una suspensió de llicències com la que va dictar ahir. O un pla especial que reguli la naturalesa dels nous establiments que es poden obrir al barri. El consistori es dona un any per elaborar-lo, el temps pel qual ha dictat la moratòria.

La suspensió de llicències afecta un àmbit d'una vintena d'illes de cases delimitades pels carrers Sepúlveda, Casanova, Marquès de Campo Sagrado i Calàbria, la ronda de Sant Antoni i la de Sant Pau i l'avinguda del Paral·lel. En aquell entorn, des d'ahir no s'atorguen llicències per a activitats de restauració –incloent-hi cellers, gelateries o comerços alimentaris amb degustació o botigues de menjar preparat–, de joc, musicals o audiovisuals, ni tampoc per a botigues de records. Tampoc no es podran demanar mentre duri la moratòria nous permisos per a exhibicions o espectacles realitzats en recintes coberts. El vet no afecta els negocis previstos al recinte interior del mercat de Sant Antoni si finalment es reobre abans que s'aixequi la suspensió, i tampoc els afectarà el pla d'usos, perquè són continuació de les activitats que ja s'hi feien abans de l'inici dels treballs i les regula l'Institut Municipal de Mercats mitjançant concessions administratives.

Reequilibrar el barri

La reforma del mercat, de fet, és la clau de volta de la transformació encara pendent d'una part del barri, que se suposa que donarà més vitalitat encara a la zona. Després d'acumular anys de retards, la previsió ara és que la remodelació es completi a final d'any, de manera que, almenys en teoria, la reobertura del mercat serà paral·lela a l'entrada en vigor del pla d'usos, que, segons va dir ahir l'Ajuntament en un comunicat, ha de “garantir l'equilibri d'usos, preservar el descans dels veïns i evitar que, ara que el mercat afronta la recta final de la remodelació, proliferin de manera descontrolada les activitats vinculades al monocultiu de serveis, oci i articles de regal o record”. “Volem que, quan obri el mercat, el comerç de proximitat tingui les mateixes oportunitats”, hi va afegir la regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín.

La plataforma veïnal Fem Sant Antoni, que fa temps que insisteix en la necessitat de reequilibrar l'ecosistema comercial de la zona, celebra la moratòria. “És una mesura d'urgència que s'havia de prendre, perquè la situació era abusiva i insostenible. Hem arribat a un punt en què cada local que tancava es convertia en un establiment de restauració”, explica Xavier Caballé, portaveu de la plataforma.

No tothom ho veu amb bons ulls. La líder de Ciutadans a Barcelona, Carina Mejías, va criticar la suspensió amb l'argument que “perjudicarà la creació d'ocupació i l'economia d'un barri que comença a superar un moment difícil”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró