Societat

Jornada de protesta contra les taxes universitàries

Els estudiants reclamen la reducció d'un 30% del preu de les matrícules i l'equiparació dels graus i els màsters

La secretaria d'Universitats valora la normalitat del dia, tot i algunes excepcions

Milers d'universitaris –4.000 segons la Guàrdia Urbana– van sortir ahir en manifestació pel centre de Barcelona per reclamar a la Generalitat la reducció d'un 30% de les taxes universitàries i l'equiparació del preu dels graus i els màsters. Amb el lema Prou taxes abusives, no a la privatització, els manifestants van expressar el seu rebuig a les taxes universitàries de Catalunya, les més cares de tot l'Estat. La manifestació va ser la culminació d'una vaga convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) que va rebre el suport explícit dels rectors.

La portaveu del SEPC, Mercè Terés, va valorar positivament el seguiment de la vaga, que va xifrar en un 65%, amb facultats de la Pompeu Fabra i l'Autònoma sense activitat, i va reclamar que aquesta reducció de les taxes que demanen sigui “un primer pas” cap a la gratuïtat dels estudis superiors. Terés va exigir a la Generalitat que compleixi amb la moció aprovada en el Parlament per a la reducció de taxes i va remarcar que un 60% dels estudiants universitaris catalans “no reben beca”.

La secretaria d'Universitats i Recerca va destacar que l'activitat acadèmica s'havia desenvolupat amb “normalitat” malgrat excepcions puntuals, generalment degudes a les mesures de seguretat adoptades per les pròpies universitats.

La Universitat de Barcelona (UB), per exemple, va haver de suspendre de manera preventiva les classes al campus del Raval, al centre de Barcelona, per l'acció de piquets a les facultats de Filologia (edifici històric) i Dret (Campus Diagonal). A l'Autònoma (UAB) la presència d'estudiants va ser “baixa” en vuit dels centres, sobretot pel tancament dels accessos per carretera des de les 07.30 a 10.30 hores, així com pel tall als FGC a l'estació de Bellaterra poc abans de les 08.00 h. Segons el govern, hi va haver “normalitat absoluta” a la Politècnica (UPC), a la Universitat de Lleida (UdL) i a la Rovira i Virgili (URV), encara que amb alguna incidència als campus de Tarragona. Els campus del Poblenou i de la Ciutadella de la Pompeu Fabra (UPF) es van haver de tancar per motius de seguretat i no es va poder fer classe fins a les 11.00 hores. En canvi, al campus del Mar les classes programades es van impartir amb normalitat. A la Universitat de Girona (UdG) l'activitat acadèmica també va ser normal, amb excepció del campus del Barri Vell i de la Facultat de Dret i Econòmiques

La manifestació de Barcelona va transcorre pacíficament, tot i que hi va haver incidents puntuals davant la seu de la secretaria d'Universitats i davant el Mobile World Centre, i en algunes oficines bancàries, que van rebre impactes d'objectes o alguna trencadissa.

LA XIFRA

65
per cent
d'estudiants universitaris van seguir la vaga, segons el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans.

LA FRASE

Un 60% dels estudiants universitaris catalans no reben beca
Mercè Terés
portaveu sepc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona