Societat

municipal

escoles bressol

Barcelona adaptarà el preu de l'escola bressol al nivell de renda

La quota, ara de 289 euros al mes, serà d'entre 50 i 395 euros

Un 62,5% de les famílies pagarien menys amb el nou sistema

Un 25% dels pares amb nens inscrits abonarien la tarifa mínima, la més barata de Catalunya

Barcelona adaptarà a partir del curs vinent el preu de les escoles bressol municipals al nivell de renda de cada família. Aquest nou sistema de tarifació social constarà de deu quotes per deu nivells de renda, que oscil·laran entre els 50 i els 395 euros mensuals per l'escolarització i els àpats. Ara hi ha una tarifa única de 289 euros, subjecta en tot cas a bonificacions. Segons els càlculs del consistori, amb aquest canvi tarifari un 62,5% de les famílies pagarien menys que amb la quota actual; un 10%, seguirien pagant el mateix, i un 27,5% amb rendes més altes pagarien més.

Aquests percentatges no corresponen, però, als 8.100 nens matriculats avui en el conjunt del sistema d'escoles bressol municipals –perquè el consistori només coneix ara la renda dels pares que han demanat ajuts–, sinó a la totalitat de les famílies barcelonines amb fills d'entre 0 i 3 anys. El que sí que se sap és que al 25% de les que tenen nens matriculats en aquests centres els tocaria pagar la quota més econòmica, la de 50 euros, que és la que correspon a ingressos inferiors a 16.732 euros anuals per a una família de quatre persones, o a 14.342 si és de tres (vegeu gràfic). Aquesta tarifa és la més baixa que hi ha a Catalunya per accedir a una escola bressol municipal, segons va explicar el comissionat d'Educació, Miquel Àngel Essomba, que ahir presentava la mesura juntament amb la tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz. A Sabadell, que també té diferents tarifes aplicables en funció de la renda, la més baixa és de 221 euros; a Rubí, de 184; a Sant Feliu de Llobregat, de 122, i a Terrassa, de 106.

El criteri és que “cap família hagi de dedicar més del 7,4% de la renda a l'escola bressol”, va dir Ortiz. Ara, segons el consistori, les de renda mitjana baixa hi destinen de mitjana l'11,9%. A tall d'exemple, una família de quatre membres amb 27.000 euros de renda paga ara 289 euros, el mateix que una altra amb 76.000 euros d'ingressos. Amb el nou sistema, la primera passarà a pagar 190 euros, mentre que la segona abonarà la quota més alta, la de 395. La renda familiar mitjana a Barcelona va ser el 2015, últim any del que hi ha dades, de 19.775 euros.

La tarifació per trams no implica eliminar cap de les bonificacions ja previstes per a famílies nombroses, monoparentals o amb fills amb discapacitats. I en el cas de famílies que no puguin afrontar el pagament ni de la quota mínima, aquesta serà assumida pels serveis socials.

A l'hora d'establir el tram de renda, l'Ajuntament només computarà els ingressos dels progenitors, i els deutes pendents que la família pugui tenir amb Hisenda o l'Ajuntament –que sí que impedeixen beneficiar-se de bonificacions– no es tindran en compte.

El consistori habilitarà un simulador perquè cadascú pugui comprovar al web municipal quina tarifa li correspon. La quota els serà assignada de manera automàtica, sense necessitat de fer cap petició expressa.

Retrets a la Generalitat

La tinenta d'alcalde Laia Ortiz va aprofitar per retreure a la Generalitat que hagi deixat de contribuir al finançament de les escoles bressol. “És una vergonya que des de la Generalitat no es posi ni un euro en el sistema d'escoles bressol públiques de Barcelona”, va protestar.

A Barcelona, on el percentatge d'escolarització entre els 0 i els 3 anys és del 43%, el cost d'una plaça d'escola bressol està calculat actualment en 7.150 euros. Fins a l'any 2010, el cost el sufragaven més o menys a parts iguals les famílies, l'Ajuntament i la Generalitat, però el 2011 es va començar a reduir l'aportació del govern català, que des del 2013 no ha tornar a posar diners, el que s'ha traduït en un augment de les quotes i del pressupost assignat pel consistori, que ara és de 62 milions anuals, i que per ara no està previst modificar amb el canvi tarifari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà