Societat

Un tiroteig en un institut posa França novament en alerta

Un jove irromp en un liceu del sud del país amb un fusell i fereix quatre persones, entre elles el director, amb qui mantenia un conflicte 

Després de l'alarma inicial, es descarta la pista terrorista 

El fantasma terrorista no abandona França. Un tiroteig en un institut de Grassa, a la Costa Blava, ahir al migdia, va posar el país en alerta per un possible nou atemptat. Una persona armada va entrar al centre i va obrir foc contra diverses persones abans de ser capturada. Els protocols antiterroristes, ja rutinaris, es van activar: la zona va quedar totalment bloquejada, els agents d'assalt van arribar al lloc dels fets, els bombers van ajudar a fer el desallotjament, les autoritats van demanar als veïns que no sortissin de casa ni dels seus llocs de treball, i van confinar la resta d'escoles de la zona. Pocs minuts després, la pista terrorista quedava descartada: el presumpte responsable del tiroteig era un alumne del centre, de 17 anys, que tenia comptes pendents amb el director, presumible objectiu de l'atac. El jove portava un fusell de caça i dues armes de foc més petites i, a més del director, va ferir tres persones més, disparant-los perdigons. Dues de les víctimes, que estan fora de perill, eren alumnes del centre, de 16 i 17 anys. També van resultar ferides quatre persones mentre fugien entre empentes.

Des de l'atac terrorista a la revista Charlie Hebdo, el gener del 2015, França no s'espolsa l'esglai cada cop que es té notícia d'algun nou incident relacionat amb explosions o tirotejos. L'alarma terrorista es dispara entre l'opinió pública, però també entre les autoritats. Ahir no va ser diferent, encara més tenint en compte que la hipòtesi d'atacs a escoles és una de les més temudes pel servei antiterrorista.

Ahir, els fets van tenir lloc al liceu Alexis de Toqueville de Grassa, una localitat de 50.000 habitants situada a uns 40 quilòmetres de Niça, on el 14 de juliol passat es va viure un dels atemptats gihadistes més sagnants mai viscuts en sòl europeu. L'atacant d'ahir, que no figura en els registres dels serveis d'informació, va assaltar l'institut a quarts d'una, i la ràpida actuació policial va permetre reduir-lo. Segons Le Monde, s'havia informat per internet sobre matances en instituts produïdes als EUA.

El president de la regió Provença-Alps-Costa Blava, Christian Estrosi, va descartar la pista d'un atemptat terrorista, i va demanar la instauració de controls d'armes a l'entrada de les escoles. Un alumne va relatar al diari local Nice-Matin que havia vist per la finestra de l'aula com l'agressor disparava dos trets al director al pati del centre. Una altra estudiant va explicar a l'emissora Franceinfo que el jove havia entrat a la seva aula, havia disparat enlaire i havia fugit. Els testimonis reforcen la tesi que l'objectiu de l'atacant no era un tiroteig indiscriminat.

El president francès, François Hollande, també es va pronunciar sobre el tiroteig, per assegurar que els fets viscuts ahir justifiquen la necessitat de l'estat d'urgència, posat en marxa després de l'atac a la sala Bataclan, el 13 de novembre del 2015. També va confirmar que es perllongarà fins al 15 de juliol, l'última data límit que va aprovar l'Assemblée Nationale, i que li tocarà al nou president decidir si vol prolongar-lo o posar-hi fi.

Un ferit per una carta bomba a la seu de l'FMI

Un paquet bomba va explotar ahir al matí en una oficina del Fons Monetari Internacional (FMI), al districte XVI de París. L'esclat va ferir la treballadora que va obrir el sobre i li va provocar cremades a la cara i a les mans. La policia va evacuar prop de 150 persones de l'edifici per precaució. Segons fonts de la investigació, l'artefacte explosiu era de fabricació casolana. L'incident, que el president Hollande va qualificar d'atemptat, es va produir l'endemà que el Ministeri de Finances alemany rebés un sobre amb material explosiu. En aquest cas, no va arribar a esclatar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona