Societat

Festes i tradicions

Calella reprèn la processó de Setmana Santa ‘a la catalana'

La ciutat tornarà a veure desfilar en silenci el Divendres Sant les tradicionals figures religioses després de quaranta anys

L'acte sorgeix d'un grup de veïns que té el suport de la parròquia i de l'Ajuntament

Calella tornarà a tenir aquest Divendres Sant una processó després de quaranta anys d'haver-la perdut. La iniciativa sorgeix d'un grup de ciutadans vinculats a la parròquia que han trobat en el nou mossèn un bon incentiu per recuperar l'acte religiós. Amb el nom d'El silenci de la llum, la processó beurà de la tradició catalana i desfilarà pels carrers del centre de la ciutat “amb respecte i sobrietat”. El responsable de l'acte, Jordi Martí, explica que es trauran tres passos amb les figures de la Creu, la Mare de Déu dels Dolors i el Crist Jacent, obra de l'artista local Jaume Martorell. “S'han creat dues confraries, una del Crist, on hi participen majoritàriament homes, i la de la Mare de Déu, amb més presència de dones”, apunta. Al voltant d'una vuitantena de persones col·laboraran en la desfilada, on també hi seran presents una desena de timbalers que aniran marcant el pas i s'espera la presència de romans acompanyant els passos. “Es farà un recorregut curt que sortirà del portal gran de la parròquia i hi tornarà passant per la plaça de l'Ajuntament, on els membres de l'entitat Atsoc interpretaran peces del musical Jesucrist Superstar que van estrenar al desembre”, apunta Martí. El responsable de la processó destaca que aquest primer any la processó serà “més aviat modesta”, però preveu noves edicions amb la participació de més voluntaris i la incorporació de noves figures, algunes de les quals encara s'han de restaurar després d'anys d'estar guardades en un magatzem. Per Martí, la iniciativa no hauria tirat endavant sense l'entusiasme del nou rector, mossèn Cinto Busquet, que els ha esperonat a tirar endavant el projecte.

Tradició, no espectacle

“Es tracta de recuperar una tradició, però en cap cas de repetir escenificacions que pertanyen a un passat superat del tot”, apunta el capellà, que assegura que a la processó no hi tindran cabuda ni els encaputxats, ni els penitents descalços arrossegant cadenes. “No es busca fer espectacle del penediment, ni amagar les culpes, sinó recuperar una tradició catalana que a Calella es va celebrar durant molts anys i que encara avui és recordada”, destaca. Cinto Busquet està convençut que la gent respondrà a la invitació de participar en el recorregut i per aquest motiu es podran adquirir llànties d'oli dissenyades expressament per a l'ocasió “per a les persones que vulguin il·luminar el camí de les figures”. Precisament la figura de la Mare de Déu tindrà un doble protagonisme perquè, a banda de participar a la processó de Divendres Sant, el diumenge de resurrecció tornarà a la plaça de l'Ajuntament a escoltar el Cant de l'Àngel, però aquest cop canviarà el vestit negre per un de blanc.

LA FRASE

Serà una processó modesta, amb tres passos, però volem ampliar-la en altres edicions
Jordi Martí
responsable de la processó de divendres sant a calella

LA XIFRA

80
persones
prendran part en la processó, on hi desfilaran tres passos amb la Creu i figures del Crist Jacent i la Verge

Una religiositat catòlica a l'alça

Calella, segons fonts de l'Arxiu Històric Municipal, va mantenir viva la tradició de les processons de Divendres Sant fins al 1978, quan es va celebrar la darrera. Durant els anys setanta la presència d'aquestes activitats religioses –se'n feien diverses durant la Setmana Santa–, es va anar diluint igual que va passar a la resta de Catalunya, fruit dels nous corrents de l'Església i la reforma de la litúrgia promulgada pel Concili Vaticà II. Tot i això, la ciutat ha mantingut vives altres festes catòliques amb simbologies particulars i singulars com són el Cant de l'Àngel que cada diumenge de resurrecció canta tant a la parròquia com en un acte multitudinari a la plaça de l'Ajuntament. Des del 2012 la figura de Jesús dalt d'un ase torna a presidir la benedicció del diumenge de rams a la ciutat i fa tres anys es va inaugurar una exposició a la capella de Sant Quirze i Santa Julita amb els passos antics que formaven part de les processons com ara El petó de Judes, Jesús davant la Verònica o Jesús davant del calvari. D'altra banda, puntualment per Tots Sants centenars de calellencs participen a la romeria a Montserrat. Un pelegrinatge que aquest any arribarà a la 89a edició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Les conductes suïcides no mortals es van enfilar un 50% després del confinament

barcelona

Nou repel·lent per allunyar cabirols i senglars de les vinyes de l’Empordà

agullana

L’Ajuntament amplia la recollida de brossa porta a porta a l’illa central

Gavà
societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA