Societat

PILAR SIERRA

PROFESSORA I MEMBRE DE LLEIDA PELS REFUGIATS

“Volem acollir però no hi ha mitjans, és vergonyós”

“La plataforma ha recollit fins ara tres mil euros que s'han pogut invertir de manera directa en projectes concrets als camps de refugiats, i la formem de moment una trentena de persones”

“No som una plataforma per fer caritat, a més d'ajudar, volem denunciar que no es compleixen els compromisos i no s'hi posen mitjans”

De mestra a activista.
Pilar Sierra és professora a l'escola de Les Heures de Lleida i a l'estiu passat va decidir anar a fer de voluntària a un camp de refugiats a Grècia, per ajudar de manera directa els refugiats de la guerra de Síria. Allò va ser només l'inici. Un cop a Lleida, es va posar mans a l'obra per buscar altres persones interessades a ajudar i a muntar una associació de suport als refugiats des de Lleida.
Lleida té 70 places per a refugiats, però només han arribat dues famílies i no hi ha mitjans

La plataforma Lleida pels Refugiats es va posar en marxa al gener i, des de llavors, ha organitzat xerrades, conferències, debats, i ha organitzat activitats per recollir diners, aliments i roba per als camps de refugiats. L'entitat també prepara els voluntaris lleidatans que hi volen anar a treballar. Ara per ara hi ha dos joves lleidatans que estan a punt d'anar-hi.

D'on surt, la plataforma Lleida pels Refugiats?
L'origen és del mes d'octubre passat. Jo havia anat a l'estiu a un camp de refugiats com a voluntària independent, i en tot el procés m'havia adonat que a Lleida no hi havia cap grup organitzat per coordinar la gent que vol ajudar els refugiats. A l'octubre la meva filla i jo vam començar a muntar reunions i trobades amb gent interessada. Es va crear un primer grup de mitja dotzena de persones, i a partir de llavors ens vam posar a treballar
Al mes de gener us vau presentar en societat.
Sí, en tres mesos ja teníem muntada i en marxa la Plataforma. Ja havíem fet 25 xerrades en centres escolars, vam engegar la campanya Com Tu Com Jo, vam muntar una campanya de recollida de roba d'hivern i en vam recollir 600 caixes. Hem tingut una resposta fantàstica.
Lleida és una societat solidària?
La societat civil s'ha mogut molt i s'ha interessat per una situació de la qual ens arriba, en general, poca informació real sobre el que està passant. Molta gent no sap res, però cada cop més gent s'hi interessa i hi col·labora. La gent vol passar el que està passant, perquè no hi ha una informació clara.
Quina és la situació ara?
Ara mateix la situació més preocupant és a Belgrad. I Hongria continua sent un lloc molt problemàtic per als refugiats que intenten fer el seu camí cap a un destí d'acollida a Europa. Els tanquen, és una vergonya. I els governs europeus continuen incomplint els seus compromisos d'acollida.
Lleida està preparada per acollir?
L'Ajuntament va fer un acte fa uns dies en què va anunciar que la ciutat té a punt 70 places per a refugiats. Però no hi ha mitjans per a la possible gent que hi arribi. De moment, només han arribat dues famílies. És una vergonya, amb els milers de persones que hi ha atrapades als camps de refugiats en condicions crítiques.
Les administracions haurien de fer molt més?
Una de les funcions de la plataforma és denunciar les polítiques que s'estan duent a terme. No som una organització de caritat, també volem denunciar que entre el que diuen i el que fan hi ha molta diferència, i és vergonyós. També la nostra funció és ajudar en el procés d'acollida de les famílies que arribin, no només de Síria: també hi ha refugiats sahruís, de Líbia, de Turquia... En un futur, volem contribuir a fomentar l'acollida i no només d'un col·lectiu o d'un conflicte concret.
Quins són els altres objectiu de la plataforma?
Tenim tres eixos d'actuació. Un és la conscienciació i sensibilització de la societat lleidatana. En això hem acomplert sobradament els objectius i expectatives, i hi continuem treballant. Hem rebut molt bona resposta i col·laboració. Per exemple, el projecte de posar en contacte per carta nens de Lleida amb nenes que hi ha als campaments de refugiats és un projecte molt maco i ha rebut molt bona resposta. El segon eix d'actuació és finançar, des de Lleida, projectes concrets in situ, per als camps de refugiats.
I això funciona bé?
Sí. Hem començat tot just campanyes de recollida de diners per impulsar accions concretes als camps. El bo que tenim és que el destí dels diners recollits és directe per als petits grups voluntaris de camps concrets, de manera molt directa, perquè els coneixem directament, hem estat amb ells al camps.
Quants diners s'han recollit fins ara?
Uns 3.000 euros, fins al moment. Entre els projectes que hem finançat, hi ha el d'una cuina mòbil que ha permès millorar les condicions d'alimentació per a centenars de persones en un dels camps de refugiats. I també per a material mèdic, de roba i aliments a través de les associacions de voluntaris que són als camps i que coneixem bé.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
EL TEMPS
Servei Meteorològic de Catalunya

La setmana comença sense canvis

Aquest dilluns iniciem una setmana en la qual es mantindrà l’anticicló, el temps continuarà estable i s’imposarà el sol arreu. Tot i això, es tornarà a formar alguna boira a planes interiors.La...

Barcelona
 

Els Premis Ciutat d’Igualada reconeixen el talent i la creació en diferents disciplines

Igualada
 

Montbui explora l’activació dels espais buits com a estratègia municipal

Igualada
 

Colors de natura de Rosa Montal, a la Sala Municipal de la Pobla de Claramunt

Igualada
 

Una placa recorda el mestre Joan Montaner al carrer Sant Carles d’Igualada

Igualada
 

Empresa i universitat impulsen un projecte pioner d’economia circular a l’Anoia

Igualada
 

Millores a la façana de l’Ajuntament de la Llacuna

Igualada
 

Un 10% dels viatgers podrien tenir una malaltia importada

salt
 
AYRIN PONS
COACH EN IMATGE PERSONAL I CONFERENCIANT

AYRIN PONS “El que dius val un 7%; la veu, 38%, i la comunicació no verbal, 55%”

Girona