Societat

Recta final en les negociacions per a la renda garantida

Els promotors de la ILP admeten un “gir positiu” del govern

Un dels esculls, fer-la compatible amb feines a temps parcial

En el llarg camí per a la creació de la renda garantida de ciutadania (RGC) –fa tres anys que la proposta va arribar al Parlament avalada per 121.000 signatures– sembla que es veu la llum al final del túnel. Es tracta de la futura prestació, al voltant dels 664 euros, per evitar que ningú estigui per sota del llindar de la pobresa a Catalunya. De fet, tot i que tant la comissió promotora de la iniciativa legislativa popular (ILP) com el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies són discrets i no volen avançar esdeveniments, la reunió prevista per a dilluns vinent podria acabar de desencallar-la. Diosdado Toledano, un dels promotors, admet que les últimes setmanes hi ha hagut “un gir positiu” en la negociació.

Alguns dels punts que fins ara l'han encallat, a més del calendari, han estat el caràcter subjectiu de la prestació, és a dir que no depengui de pressupostos, sinó que la rebi tothom que compleixi les condicions d'accés des del primer moment, així com que sigui compatible amb els treballadors a temps parcial, és a dir, que tot i tenir un sou, aquest és inferior a la RGC.

Els últims dies han sortit veus que reclamen també aquesta compatibilitat de la prestació amb els sous que no permeten que una família es mantingui, com ara la de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, les Entitats Catalanes d'Acció Social, Càritas i alguns sindicats. Les entitats coincideixen que la renda garantida és urgent. Des del gener, la consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, porta directament les negociacions i sempre ha indicat que s'arribarà a un acord amb la comissió promotora. Un dels aspectes que veu bàsics és que la prestació econòmica vagi vinculada a programes d'inserció social i laboral, amb el dret al treball com a referent. Així, es proposa que cada sis mesos es revisi si el beneficiari compleix el pla de treball, i si no és així, una part –al voltant de 150 euros– se li podria retirar.

L'acord pel pressupost inclou la creació de deu fons interdepartamentals dels quals es podran agafar recursos. De fet, ja es reserven 243 milions per a enguany. També hi empeny l'acord assolit ahir per tots els grups del Parlament, excepte JxSí, i que insta el govern a enllestir la proposta de renda en el termini d'un mes. Sí que hi va haver unanimitat en la petició que el govern faci balanç de les mesures contra la pobresa, tot i que el marge és de dos mesos.

LA XIFRA

3
anys
trigarà el desplegament de la renda garantida: aquest any una persona sola cobrarà 554 euros, i 664, el 2020.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona