Societat

L'europeisme reivindicarà el canvi a Roma

Els organitzadors de la Marxa per Europa preveuen un “suport molt ampli” de catalans i l'interpreten com un “gran senyal” del “lloc de Catalunya a la UE”

“La Unió Europea té futur” i la societat civil europeista ho vol reivindicar dissabte amb una gran manifestació coincidint amb els 60 anys del Tractat de Roma. “En els últims anys només hem vist els anti-UE al carrer i volem demostrar que realment la majoria som els proeuropeus”, assegura en una entrevista amb l'ACN un dels organitzadors de la Marxa per Europa, el secretari general de la Unió de Federalistes Europeus (UEF), Paolo Vacca. La manifestació, que es farà a la capital italiana coincidint amb la cimera de caps d'estat i de govern de la UE i comptarà amb presència catalana, haurà de competir en protagonisme amb almenys set actes més, entre ells, també, una marxa anti-UE.

El “somni europeu” no pot acabar en mans d'uns polítics massa “cauts” que no s'atreveixen a prendre decisions “a nivell europeu”, adverteix Vacca, que es mostra confiat que milers de persones participaran dissabte a la Marxa per Europa. Des de Catalunya, de fet, ja han confirmat la seva assistència a la manifestació el secretari general dels socialistes, Miquel Iceta, l'exministre i expresident de l'Eurocambra Josep Borrell, així com els eurodiputats Jordi Solé (ERC), Javi López (PSC), Ernest Urtasun (ICV) i Francesc Gambús (Independent). Organitzacions de la societat civil com el Consell Català del Moviment Europeu, la secció catalana i la de joves de la Unió de Federalistes Europeus, Federalistes d'Esquerres o Horitzó Europa també hi enviaran representants.

“Catalunya sempre ha estat pro-europea”, destaca Paolo Vacca, que admet que esperen un “suport molt ampli” de catalans a la manifestació. “És un moment difícil per a tothom, i per Catalunya, en particular, per les raons que tots coneixem, així que creiem que la presència d'una gran delegació de ciutadans, eurodiputats i representants locals és un gran senyal de la confiança i la creença de la societat civil catalana cap a Europa i del lloc de Catalunya a la UE”, remarca. Vacca admet que “a aquestes alçades” la UE es troba en una “situació difícil per posicionar-se” en el debat independentista. Amb tot, preguntat per l'encaix d'un estat català independent en el club diu que confia que si el problema sorgeix la UE trobarà “una manera de resoldre'l”.

Sense alternativa a Europa

Vacca, que explica que en els darrers dies han rebut molts suports d'arreu d'Europa per a la manifestació, reivindica el futur de la Unió Europea tot i la crisi actual. “La UE té futur, l'ha de tenir”, assegura, remarcant que “l'alternativa és un retorn a un passat on els europeus no volen tornar”. Un passat de fronteres i “proteccionisme” com el que demanen, de fet, partits com el Front Nacional de Marine Le Pen, a França. En un moment crític, la manifestació de Roma, diu Vacca, és “una crida a la unitat i el canvi” en una UE que “s'ha de reformar per respondre a les moltes aspiracions que tenen els ciutadans”.

Segons aquest italià, la Marxa per Europa “ha unit motles organitzacions, partits i entitats de la societat civil” per enfrontar-se al discurs euroescèptic que ha dominat el carrer en els darrers anys . “Nosaltres també volem ser al carrer”, destaca, assenyalant que cal reivindicar “el suport a la UE en un moment en què es prenen decisions importants”.

Sobre la taula, el debat del futur de la Unió Europea ara que es compleixen 60 anys de la signatura del Tractat de Roma, quan queden pocs dies perquè el Regne Unit activi el procediment de sortida. Els líders europeus, que es reuniran el mateix dia que milers de persones prenguin els carrers de Roma, tenen sobre la taula la proposta de França i Alemanya d'una Europa a dues velocitats. Per Vacca, és una opció viable.

“Hi ha diferents visions” a la Unió Europea, admet el secretari general de la UEF, “així que o trobes la manera de combinar els que volen integrar més i els que volen integrar menys o acabes amb altres països prenent la mateixa decisió que ha pres el Regne Unit”. Segons Paolo Vacca, “quan els països estan insatisfets amb el nivell d'integració cap al que va la UE, inevitablement senten la temptació de marxar”. “L'Europa a dues velocitats és una manera de mantenir tothom unit tot permetent el nivell d'integració que realment vol cada país”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona